Две изложби, посветени на 140-годишнината от рождението на класика на

...
Две изложби, посветени на 140-годишнината от рождението на класика на
Коментари Харесай

Националната галерия чества 140 години Майстора с две изложби

Две изложения, отдадени на 140-годишнината от рождението на класика на българската живопис Владимир Димитров-Майстора по едно и също време показва в София Националната изложба. „ Образът на Майстора “ се открива в четвъртък, 19 май, от 18.00 ч. във филиала на НГ „ Квадрат 500 “, а „ Майстора и „ Родно изкуство “ – по същото време, само че в Двореца. И двете експозиции ще могат да бъдат прегледани до 28 август.

Изложбата в „ Квадрат 500 “ разкрива внушителния, трагичен и мистериозен облик на художника в серия от автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети от негови съвременници – Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров, Дечко Узунов и други Експозицията включва и документални снимкови и кино материали, някои от които се демонстрират за пръв път пред аудитория. Събрани на едно място, автопортретите на Майстора са същинска психограма на тази прикрита и мъчителна душа. Те бележат, по думите на Васил Стоилов, “стълбите, по които се е изкачвал и от които нееднократно се е сгромолясвал “.

Изложбатав Двореца слага творчеството на Майстора в подтекста на художниците и концепциите на неофициалното придвижване „ Родно изкуство “ от 20-те и 30-те години на ХХ век, което, съгласно Кирил Кръстев, “със своята метафорична поетика и декоративна хармония се отделя като един от най-самобитните, истински, забавни и привлекателни интервали и етапи в изобразителното ни изкуство ”. Чрез паралели, съпоставки, наблягане на общи хрумвания и мощни характерности картините на Майстора намират своето място измежду творбите на Иван Милев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Захариев, Иван Пенков, Васил Стоилов, Иван Лазаров и други Така се обрисуват жалоните на едно от най-мощните придвижвания в българската просвета от първата половина на ХХ век, в основата на което са творчеството и личността на Владимир Димитров-Майстора. Куратор на изложбите е Иво Милев, с помощник доктор Таня Станева и с дейното подпомагане на Лабораторията по консервация и реституция и техническия  екип на Националната изложба. Партньори в начинанието са повече от 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери от страната.

140 години от рождението на именития български художник се навършиха на 2 февруари. В Софийската градска изложба към момента може да се види (до края на май) изложбата " Войната! И подлуде светът " с по-малко известните му военни картини. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР