Две групи за защита на правата на потребителите призоваха Федералната

...
Две групи за защита на правата на потребителите призоваха Федералната
Коментари Харесай

Google събирали незаконно лични данни на деца, за да им изпращат реклами

Две групи за отбрана на правата на потребителите приканиха Федералната комисия по търговията да проверява дали приложения на Гугъл, брандирани като " утвърдени от преподавателите ", събират непозволено персонални данни на децата без знанието на родителите им, с цел да им изпращат реклами, съобщи Reuters.

Доказателствата, които двете организации Campaign for Commercial-Free Childhood и Center for Digital Democracy ползват са отчети от три самостоятелни проучвателен институции, основаващи се върху проучвания, извършени от юни предходната година до в този момент. Според правозащитните групи те недвусмислено демонстрират, че просветителните приложения изпращат самостоятелни данни на трети страни.

Така може да се окаже, че приложенията, рекламирани от Гугъл, може да нарушават Закона за отбрана на онлайн поверителността на децата (COPPA).

" Надяваме се в тази ситуация Федералната комисия за търговията и Гугъл да доближат до съглашение, в което Гугъл Play ще бъде насила да съблюдава личните си условия за разработчиците на приложения ", сподели ръководителят на Campaign for Commercial-Free Childhood Ангела Кембъл.

В отговор на това, от Alphabet, компанията майка на Гугъл, дадоха отговор шаблонно, че са " отдадени на обезпечаването на положителна и безвредна среда за децата и фамилиите " и че " ще продължим да приоритизираме отбраната на децата на нашите платформи ".

За да покажат, че някои приложения са безвредни за децата, от Гугъл ги показват като " фамилни " или като " утвърдени от учителите ". Последният статус се реализира посредством анкети на преподаватели, в които те правят оценка до каква степен приложенията са подобаващи за избрана възраст, качеството на прекарването, което обезпечават, обогатяването и удоволствието за децата (което е извънредно необичайно да се дефинира от учителите).

Това не е първото дело, което двете организации водят против Гугъл. През 2018 година те също подадоха тъжби за това, че приложенията в Гугъл Play не съблюдават условията на самата платформа и на закона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР