Две големи неправителствени организации (НПО) обвиняват израелската армия, че е

...
Две големи неправителствени организации (НПО) обвиняват израелската армия, че е
Коментари Харесай

НПО обвиняват Израел, че използва боеприпаси с бял фосфор в Газа – но какви са те?

Две огромни неправителствени организации (НПО) упрекват израелската войска, че е употребила муниции, съдържащи бял фосфор в линията Газа. Израелските отбранителни сили отхвърлят ​​обвиненията. Ето какво би трябвало да знаете за това запалително оръжие и разпоредбите за потреблението му.

Твърди се, че Израел е употребявал муниции с бял фосфор на 10 и 11 октомври по време на въздушни офанзиви против Газа в отговор на смъртоносната офанзива на Хамас, съгласно Human Rights Watch (HRW) и Amnesty International.

„ Израел е употребявал бял фосфор във военните интервенции в Газа и Ливан, излагайки цивилни на риск от съществени и дълготрайни пострадвания “, написа HWR в обществената медийна платформа X. „ Белият фосфор предизвиква мъчителни изгаряния и може да подпали домове. Използването му в обитаеми места е нелегално “, се добавя в известието.

Неправителствените организации споделиха видеоклипове в поддръжка на своите изказвания, показващи гъсти бели стълбове пушек след бомбардировките. Няколко специалисти, интервюирани от France Info и Washington Post, удостоверяват тази догадка.

Израелските управляващи публично отхвърлиха да употребяват бял фосфор. „ Държавата Израел не е употребила такива муниции “, написа в изказване на израелското посолство във Франция. „ В сходство с интернационалното право този вид оръжие не се употребява от Израелските отбранителни сили против терористичната формация Хамас. Ние осъждаме с най-голяма неотстъпчивост пресата и определените длъжностни лица, които оповестяват за потреблението на бял фосфор от IDF без друго доказателство с изключение на видеоклипове, взети от друга война.

Белият фосфор, запалителното оръжие в центъра на този спор, има голям брой приложения. Това е запалимо химическо вещество с аромат на чесън, което може да се сложи в артилерийски снаряди и бомби. Основната му характерност е, че се възпламенява, когато е изложен на О2, генерирайки интензивни, дълготрайни температури от над 800° Целзий.

На бойните полета белият фосфор създава гъст пушек, потребен за военни цели. „ Често се употребява за прикриване на придвижването на войски “, сподели военачалник Доминик Тринкуанд, някогашен началник на френската военна задача към Организация на обединените нации. „ Проблемът е, че разпръснатият фосфор гори и в градски региони като Газа е мъчно да разберете по кое време стреляте по цивилни. “

Шок терористична офанзива на Хамас: началото на краят за израелския Нетаняху?

„ Това е оръжие, употребявано от военни елементи на бойното поле, както неотдавна по време на войната в Украйна “, сподели Жан-Пол Паломерос, някогашен висш съюзнически главнокомандващ на НАТО по трансформацията и някогашен шеф на френските военновъздушни сили Персонал, в телевизионно изявление за FRANCE 24. „ Трудно ми е да видя интереса на Израел на военно равнище да прибегне до потреблението на бял фосфор “, сподели той, без да разяснява истинността на обвиняванията на неправителствените организации. „ Ако армията трябваше да го употребява, това щеше да е част от нейната сухопътна атака на бойното поле. Трябва да помним, че има доста съществени резултати върху цивилните “, добави той.

Опустошителни изгаряния

Белият фосфор може да има опустошителни резултати върху популацията. Пожарите, които предизвиква, са сложни за управление и може бързо да изгори кожата до костите. Токсичният сътрудник е мощно разтворим в човешката плът, което значи, че се всмуква бързо при контакт и толкоз мощно поврежда органите, че съгласно учените изгаряния, засягащи само 10% от повърхността на тялото, могат да бъдат съдбовни. Димът му е задоволително корозивен, с цел да аргументи изгаряния на очите и кожата.

Разполагането на муниции с бял фосфор е законно, само че единствено когато се употребяват против военни цели. „ Ако не го употребявате за ориентиране към цивилни, само че те са уцелени като съпътстваща вреда, това не е военно закононарушение “, сподели Тринкуанд.

Протокол III на Конвенцията за стандартните оръжия (CCW) лимитира потреблението на бял фосфор като запалително оръжие, само че не го не разрешава. Хюман Райтс Уоч разкритикува „ малките врати “ в текста и прикани за по-строги ограничавания. Във всеки случай Израел не е една от подписалите протокола и затова не е зависещ на него.

Еврейската страна отхвърли да е употребила това вещество в предишното, преди да направи противоположен завой и да признае използването му в израелски през 2009 година държавен отчет за „ Операция Лято олово “, атака в Газа. IDF сподели, че е употребила химическия сътрудник, с цел да сътвори защитни димни пердета за своите настъпващи бойци. Впоследствие израелската войска съобщи през 2013 година, че възнамерява да отстрани дейната приложимост на снаряди, съдържащи фосфор.

Тази страница е превод на оригинала на френски.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР