Две години след срещата, довела до глобалното климатично споразумение от

...
Две години след срещата, довела до глобалното климатично споразумение от
Коментари Харесай

"Развод" с въгледобива и "зелени" облигации - обещанията на климатичната среща в Париж

Две години след срещата, довела до световното климатично съглашение от Париж, френският президент Еманюел Макрон събра международни водачи и компании в столицата на страната, с цел да търси решение на битката с климатичните промени. Макар той да предизвести, че борбата с световното стопляне може да се окаже изгубена, участниците в срещата оповестиха редица обещания.
Ангажиментите, които се поемат като част от срещата, не са обвързващи, само че уредниците се надяват те да дадат нов подтик на битката против климатичните промени.

" Ройтерс " обобщава най-важните планове, декларирани на срещата.

Държави и финансови институции

Над 200 инвестиращи институции , които ръководят активи на стойност над 26 трилиона $, споделиха, че ще засилят натиска върху най-големите корпоративни източници на парникови газове, с цел да се борят с климатичните промени. Според тях това би било по-ефикасно, в сравнение с в случай че просто насочат закани да спрат вложенията. Последното би било само мярка за краен случай, а преди този момент, в случай че замърсителите отхвърлят да спомагат, би се прибегнало главно до изказвания, резолюции и гласувания.

Европейската комисия разгласи, че " гледа положително " на проектите за понижаване на финансовите условия за банкови вложения, които щадят природата, с цел да подтикват " зелената стопанска система " и да се борят против климатичните промени. Подобна стъпка може да е част от по-общ пакет от ограничения, които Европейски Съюз възнамерява да показа през март, с цел да извърши задачата да понижи излъчванията с 40% до 2030 година, за което планува, че спомагателни нисковъглеродни вложения в размер на към 180 милиона евро биха били нужни всяка година.

Сега Европейски Съюз дава отстъпка от 23.81 % за понижаване на капитала за банки, които кредитират вложенията на дребни компании на стойност под 1.5 милиарда евро. Обмисля се също по този начин понижение от 15 % за каузи от инвестицията над този предел.

Световната банка разгласи, че няма повече да финансира изследвания и рандеман на петрол и газ след 2019 година с някои изключения.

Белгия сподели, че ще издаде първите си облигации за планове, с които ще понижи въглеродните излъчвания на страната, откакто редица страни продадоха или оповестиха проекти да продават " зелени " облигации. Полша направи това преди година, последва Франция, която емитира облигации на стойност 7 милиарда евро през януари. Плановете на Белгия плануват за първото тримесечие на 2018 година общата стойност на " зелените " бумаги, които ще издаде, да е 3 до 5 милиарда евро.

Компании

Холандската банка ING сподели, че до края на 2025 година ще спре да финансира компании, доставящи обществени услуги, които набират над 5 на 100 от силата си от въглища. ING също по този начин ще поддържа нови клиенти, чиято взаимозависимост от въглища е под 10%, в случай че те имат тактика, с която да я съкратят до 0% до 2025 година До тази година ING ще спре последователно заемите за обособени въглищни централи.

Френската застрахователна компания АХА ще усили четирикратно вложенията в " зелени " планове и ще задели 9 милиарда евро за това до 2020 година Тя ще разграничи вложенията си от въгледобива, като понижи тези в компании, над 30% от приходите на които идват от въглища. Няма да се оферират застрахователни услуги за нови мини и планове, свързани с добиване на нефт от катранени пясъци, нито за обвързваните с тях планове за транспорт на изкопаеми горива.

Е Де Еф , държавната електрическа компания на Франция, възнамерява огромен пробив в слънчевата сила във Франция, който се чака да коства към 25 милиарда евро. Целта на Е Де Еф е да построи 30 гигавата слънчеви мощности до 2035 година като част от напъните на Франция за доста разрастване на възобновимите енергийни източници.

Газовата и електрическа компания Engie e подготвена да влага милиард евро, с цел да усъвършенства енергийната успеваемост във Франция за идващите пет години, сподели изпълнителният шеф на компанията преди срещата в Париж. Според Engie договорите, свързани с енергийна успеваемост, към този момент съставляват 700 милиона евро от оперативните ѝ доходи и че тази стойност евентуално ще се усили четири пъти до 2026 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР