Две години и половина след като бившият регионален министър Николай

...
Две години и половина след като бившият регионален министър Николай
Коментари Харесай

По разширението на "Тракия" между Пловдив и София за 2.5 години не е направено нищо

Две години и половина откакто някогашният районен министър Николай Нанков разгласи, че се обмисля разширение на автомагистрала " Тракия " в сектора от Пловдив до София, по реализацията на концепцията нищо не е направено. Това стана ясно през днешния ден при отговор на депутатски въпрос от настоящия министър на районното развиване Петя Аврамова.

Тя изясни, че преди да се пристъпи към реализация на концепцията за построяването на трета лента сред Пловдив и София, е необходим разбор, с цел да се откри механически издържано решение. За момента подобен не е изработен и съответни стъпки в посока разширението на автомагистрала " Тракия " няма.

" Отговорът ви е напряко безнадежден, мислех, че има нещо действително след интензивното говорене преди две години ", разяснява от парламентарната естрада задалият въпроса народен представител Павел Шопов. " Няма спор, че уголемение е нужно. По този въпрос би трябвало да се работи. Но има и други цели. Сега приоритет е автомагистрала " Хемус ", отговори сбито Аврамова.

През юли 2017 година като министър Николай Нанков, който сега е заместител на Аврамова, уточни, че " Тракия " в сектора сред Пловдив и София към този момент е прекомерно тясна. Той регистрира, че през 2015 и 2016 година приблизително трафик камерите в пиковите летни дни в посока София и посока Бургас на ден са засичали 32-33 хиляди автомобила. " През най-тежкия ден на 2016 година трафик камерите са засекли 37 640 автомобила. Тази година имаме над 40 хиляди автомобила ", разяснява тогава Нанков.

През септември 2017 година министър председателят Бойко Борисов разгласи, че разширението на автомагистрала " Тракия " може да стартира след въвеждането на тол системата. " Мисля си по какъв начин, проработи ли тол системата, автомагистрала " Тракия " до Пловдив да я създадем в 6 ленти, с още една спомагателна лента. Като тръгнеш от София за Пловдив, все едно караш по " Цариградско шосе ", няма нищо общо с автомагистрала, цялостна е. 45-50 хиляди коли на денонощие пълнят " Тракия ", разгласи тогава Борисов.

Към момента цялостното въвеждане на тол системата е планувано за месец март, когато на база изминато разстояние ще се таксуват камионите и рейсовете. В началото на годината бяха въведени електронните винетки за леките коли, които също са част от системата за нов метод на заплащане за използването на автомагистралите и пътищата.

Към момента няма решение и на още един проблем на автомагистрала " Тракия " - главният ремонт на 40 километра от нея в сектора сред Чирпан и Стара Загора. Заради неравностите по трасето там оптималната скорост е лимитирана на 90 км/ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР