Две гигантски газови планети се въртят около звезда с приблизително

...
Две гигантски газови планети се въртят около звезда с приблизително
Коментари Харесай

Заснеха две планети обикалящи около слънце на 300 светлинни години от Земята

Две великански газови планети се въртят към звезда с почти същия размер, като нашето Слънце, на 300 светлинни години от Земята.

Астрономите са снимали първата фотография на повече от една планета, обикаляща към орбита на слънчева звезда.

Звездата е едвам на 17 милиона години – единствено част от 4,6 милиарда години от възрастта на Слънцето. Това я прави „ доста млада версия на нашето Слънце “, декларира Александър Бон, докторант от университета в Лайден, който управлява изследователския екип.

„ Това изобретение е моментна фотография на среда, която е доста сходна на нашата Слънчева система, само че на доста по-ранен стадий от нейната еволюция “, прибавя той.

Изследователите са разгласили своите открития в Astrophysical Journal Letters.

Планетите са разнообразни от тези на нашата Слънчева система – по тази причина можем да ги забележим.

На фотографията звездата излъчва светлина и двете планети се появяват под нея. Останалите точки на изображението са фонови звезди, които са по-далеч.

Изследователите са снимали звездната система, употребявайки Много огромния телескоп в Европейската южна обсерватория в чилийската пустиня Атакама. Те са създали разнообразни фотоси показващи планетите в придвижване, с цел да могат да ги разграничат от звездите на назад във времето.

Двете планети, наречени TYC 8998-760-1b и TYC 8998-760-1c, са газови колоси като Юпитер или Сатурн. Те обаче са доста по-тежки. Вътрешната планета е 14 пъти по-масивна от Юпитер, а външната е шест пъти по-масивна.

Те обикалят към звездата си на към 160 пъти и 320 пъти дистанцията сред Земята и Слънцето. Това е доста по-далеч от която и да е от планетите в нашата Слънчева система. Това разстояние я прави „ отлична система “ за по-нататъшно изследване, писаха откривателите, защото планетите се виждат елементарно от Земята. Ако светлините от тях са прекомерно близо една до друга, те биха могли да се размият и да станат неразличими на фотосите.

Планирано е бъдещо снимане с телескоп, уместно наименуван Изключително огромен телескоп (ELT), който би могъл да предложи повече визия за планетарната система.

Планирано е 39 метровият телескоп да направи първите наблюдения през 2025 година ELT може да помогне да се дефинира по какъв начин тези две планети са се озовали толкоз надалеч от звездата си: Дали са се образували в сегашните си орбити или са почнали по-близо до звезда и постепенно са се отдалечили? Това също би могло да даде опция на астрономите да видят дали звездата има още по-малки планети.

„ Възможността бъдещи принадлежности, като тези, налични на ELT, да могат да открият даже планети с по-малка маса към тази звезда, би било значим стадий от разбирането на многопланетни системи, с евентуални последствия за историята на нашата Слънчева система „, споделя Бон.

Изследователите, стоящи зад новата фотография, също по този начин декларират, че галактическия телескоп Джеймс Уеб от НАСА, който би трябвало да излезе в орбита на Земята през есента на 2021 година, също може да предложи по-ясна картина на звездната система.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР