Две фотоизложби, подготвени от Регионалния исторически музей – Добрич са

...
Две фотоизложби, подготвени от Регионалния исторически музей – Добрич са
Коментари Харесай

Добрич се готви да отбележи 146 години от освобождението с поклонение с военни почести

Две фотоизложби, готови от Регионалния исторически музей – Добрич са подредени в навечерието на 146-годишнината от Освобождението на града от османско иго.
Във фоайето на Областна администрация може да се види фотоизложбата „ За свободата българска.  Руско-турската Освободителна война и военните дейности в Добруджа – фотографии, картини и литографии ”.  В 25 табла с над 120 литографии, фотоси и картини е проследен ходът на военните дейности. При подбора им умишлено са избягвани най-известните творби на военни художници, които са се набили в съзнанието на съвременниците. Тази война провокира голям публичен интерес в цяла Европа. Големите европейски вестници пращат свои репортери. Особено дейни са медиите в Русия, където националната идея на поробените славянски нации на Балканите среща най-силна поддръжка. Основна част от илюстрациите, с които е проследен ходът на войната са от съветското издание „ Илюстрованная хроника войны ”, което по време на военните дейности разгласява над 1000 литографии и рисунки. Ползвани са и други съветски, както и западноевропейски издания. При следенето на хода на войната е подчертано върху дейностите на Долнодунавския отряд на военачалник Аполон Цимерман в Добруджа.



По самодейност на управлението на частните учебни заведения „ Мария Монтесори ” и гимназия „ Райко Цончев ” във фоайето на Международния лицей ще бъде открита изложбата „ И сложиха главите си за Отечеството ”. Информационните табла са готови от РИМ – Добрич. С тях се наблюдава съпротивата против османската власт в Добруджа през 19-и век, хайдушкото придвижване, присъединяване на добруджанци в национално-освободителните битки и Ботевата чета, Българското опълчение и Руско-турската освободителна война. Изложбата ще бъде открита на 26 януари в 12:30 ч. с открит урок. В него реконструктори от РК „ 46-и пехотен Добрички полк ще показват пред учениците от двете добрички учебни заведения униформи, въоръжение и снаряжение от Руско-турската война 1877-78 година

На 27 януари, когато означаваме 146-годишнината от Освобождението на Добрич РК „ 46-и пехотен Добрички полк ” ще застанат в почетен часовой пред паметника на ген. Аполон Ернестович Цимерман по време на проведеното от Община град Добрич общоградско поклонение. Облечени в казашки и опълченски униформи възстановчиците ще почетат с боен обред алеята на опълченците във Военното грабище, костницата на починалите за свободата на Добрич съветски воини и паметника на „ Черната могила ” край пътя за с. Паскалево.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР