Две евангелистки църкви в ромския квартал Лозница в Асеновград посети

...
Две евангелистки църкви в ромския квартал Лозница в Асеновград посети
Коментари Харесай

Директорка на ромско училище: Оставете агресията настрани, нека се разбираме с добро

Две евангелистки църкви в ромския квартал " Лозница " в Асеновград посети новата директорка на асеновградското ОУ " Никола Вапцаров ".
В деня на християнския празник Успение Богородично Атанаска Темелкова участва на ритуалите в двата протестантски храма, по покана на локални поданици. Всяка сряда в дребната черква се събират младежи, където пасторът ги учи на добрина. Във вечерта на празника те се учеха да извършват прочувствени молитвени песни. По мотив гостуването на Темелкова младите евангелисти демонстрираха осъществяване, възхваляващо величието на Бог.
Същевременно, в огромната черква дамите от ромската общественост в Асеновград си бяха дали среща. Темата беше любовта. Проповедничката там им обясняваше смисъла на думата. Разказваше им притчи и им споделяше, че би трябвало да обичат Бог, себе си и фамилията си, съседите и даже недоброжелателите си.

По остарял български бит новата директорка на ОУ " Никола Вапцаров " влезе в църквата с самун и сол и всички дружно помолиха Бог да има здраве, мир и благополучие. Ръководителката на школото послуша песенните им молебствия и богослужения, а по-късно се срещна и беседва с родители и деца. Тя им описа за обичаите, които православните християни извършват на този ден. Ромите-евангелисти, от своя страна, разкриха част от ритуалите, които се организират съвсем всекидневно в храмовете им.
" На 15-ти август православната черква уважава Света Богородица, като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище. И не е инцидентно, че навръх този свят празник аз съм измежду вас ", обърна се към присъстващите Атанаска Темелкова. Тя продължи с думите: " Искам да ви уверя, че първо съм майка и по-късно – началник. Ще направя всичко допустимо да се грижа за здравето и възпитанието на всичките към 700 деца, ученици на повереното ми учебно заведение . Отворете сърцата си, дайте ми късмет да ви покажа, че желая да ви оказа помощ ".

Идеята с визитата на новоназначената за шеф на ОУ " Никола Вапцаров " Атанаска Темелкова е сходни срещи да се осъществят по-често. Целта е да се приобщи ромската общественост към останалата част от обществото, да бъдат накарани родителите да не стопират децата си от учебно заведение, да стартират да приказват на български език на публични места, да се понижат експанзията и кофликтните обстановки . Темелкова прикани родители да посещават кабинета ѝ, когато имат потребност от разрешаване на проблем или са обезпокоени от обстановка, случила се в учебно заведение. Тя им заяви, че към този момент е изпълнила първи три стъпки към възстановяване на учебната среда. Темелкова увери родителите, че безплатните закуски, които се дават всекидневно на учениците от 1-ви до 4-ти клас в образователното заведение, ще бъдат сменени с по-добра храна. Обновени ще бъдат и ученическите столове и маси в няколко от класните стаи. Новата директорка е провела и диалог с кмета на Асеновград лекар Емил Караиванов, като е помолила пешеходната пътека до пицарията в квартал " Зъбчето " също да бъде възобновена. Въпреки че зебрата на това място беше отстранена преди време, до момента възпитаници не престават да пресичат рисковано там, с цел да стигнат до учебното заведение или да си купят обяд.
За да бъде още по-ангажирано вниманието на децата, Темелкова е възнамерявала организирането на извънкласни действия – съвременен балет за девойките и футбол за момчетата, уроци по свирене и пеене и други . " Това са положителни разновидности, с цел да не обикалят улиците и да не се занимават подрастващите с непотребни и рискови неща, като опиати, да вземем за пример ", уточни новата ръководителка на ОУ " Никола Вапцаров " в Асеновград.
От своя страна, роми споделиха учебни терзания от минали години. Хората бяха обнадеждени от думите на Темелкова, че образованието на ромчетата може да се реализира с нейна помощ, само че не без присъединяване на родителите. Затова тя ги помоли да извършват четири простички съществени правила , в случай че желаят малчуганите им да бъдат образовани и цялото общество да излезе от застоя, в който се намира сега. А точно - родителите да обяснят на децата си, че не е редно да се бият в учебно заведение и отвън него. Когато има проблем, да не демонстрират непосредствено нападателно държание и да не се стига до разпра, а да потърсят директорката, с цел да бъде решен въпросът. Важно е родителите по-често у дома да приказват на български език на децата си. Така те освен ще получават по-добри оценки в учебно заведение, а и ще могат по-лесно да се схващат с връстниците и преподавателите си. И не на последно място новата директорка на асеновградското ОУ " Никола Вапцаров " прикани майките и татковците да водят децата си на учебно заведение всеки ден.
" Аз съм вярваща и имам вяра, че нещата могат да се получат. Само би трябвало да сме положителни и да даваме образец на децата си ", сподели в умозаключение Атанаска Темелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР