Беларус обяви националистически стихотворения от 19-ти век за „екстремистки“

...
Две беларуски стихотворения от 19-ти век бяха обявени за екстремистки“
Коментари Харесай

Две беларуски стихотворения от 19-ти век бяха обявени за „екстремистки“ в знак на разширяваща се репресия срещу критиката на власти.

Стиховете на Винсент Дунин-Марцинкевич са свързани с националистическо въстание срещу Руската империя.

Авторитарният беларуски лидер Александър Лукашенко затегна властта си след изборите през 2020 г., които бяха широко смятани за манипулирани.

Оттогава той предоставя подкрепа на Русия в нейните нахлуване в Украйна.

Експертите описаха забраната на стихотворенията като част от преход към тоталитаризъм, тъй като много противници на режима са националисти, които не харесват про- Позиция на Русия.

Повечето вече са избягали от страната или са в затвора.

Беларус изолира затворници от опозицията, за да сломи духа. Синът ми заложник: Семействата на дисиденти са мишена в Беларус

Съобщение на прокуратурата в столицата Минск в четвъртък гласи, че двете стихотворения, Ветровете се носят и Разговор на възрастен мъж, заедно с предговор към авторското събрани съчинения на литературния критик Язеп Янушкевич, бяха обявени за „екстремистки материали“.

Стиховете са написани по време на въстанието на Кастус Калиновски от 1863 г. от беларуси и поляци в каквото тогава е била Полша и част от Руската империя.

Дунин-Марцинкевич по онова време е обвинен в разпространение на "вредни за властта" идеи.

Той е арестуван и хвърлен в затвора, но прякото му участие във въстанието никога не е доказано.

Днес творбите му са част от училищната програма и пиесите му се играят редовно. Няколко улици са кръстени на него и той се празнува в родния си град Бобруйск, в югоизточната част на Беларус.

Независимият магазин Nexta каза, че книгите от няколко автори от 20-ти век - Лариса Генийуш, Владимир Некляев, Лидия Аробей и Наталия Арсенева - също бяха забранени.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР