Двата временни хеликоптера, които България ще вземе под наем за

...
Двата временни хеликоптера, които България ще вземе под наем за
Коментари Харесай

Временните хеликоптери за Спешна помощ ще бъдат в София и Плевен

Двата краткотрайни хеликоптера, които България ще вземе чартърен за потребностите на незабавната здравна помощ, ще бъдат ситуирани в София и във военното учебно заведение в Плевен. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria съветникът на транспортния министър и някогашен шеф на Гражданската въздухоплавателна администрация Захари Алексиев.

Вчера Министерството на превоза разгласи публичната поръчка за действен лизинг на две летателни машини. Според заданието наемът ще бъде за 2 твърди плюс още една при потребност. През това време страната ни би трябвало да извърши по-голямата задача – да си набави лични хеликоптери. Процедурата за това също към този момент е стартирала, а първият хеликоптер се чака още в края на тази година.

Прогнозната стойност на поръчката за хеликоптерите чартърен е над 27 милиона лв., посочи Захари Алексиев. Тепърва претендентите могат да подават своите предложения – в период до 4 май. 

„ Който отговори на изискванията, да заповяда “, сподели Алексиев.

На въпрос за какво страната ни толкоз се забави в целия развой по основаване на незабавна помощ по въздух и дали зад това се крият корупционни практики, съветникът на министъра отговори:

„ Не мога да кажа дали казусът е била корупционен, или по-скоро неосъзнаването на неговата значимост. Тук се срещнаха медицината с авиацията, две напълно разнообразни области. За да работят те дружно, с цел да се обезпечи максималнто равнище на сигурност, да не се вкарва спомагателен риск, би трябвало да се получи съвършена стиковка. Цялата тази синергия е комплициран развой. “

Отделно, Захари Алексиев напомни, че занапред следва построяването на цялата нужна за активността на здравната помощ по въздух инфраструктура – площадки, хангари, оперативни бази и други

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР