Двата нови подварианта на омикрон BA.4 и BA.5 ще се

...
Двата нови подварианта на омикрон BA.4 и BA.5 ще се
Коментари Харесай

ECDC: В близките седмици ЕС да очаква широко разпространение на подвариантите BA.4 и BA.5

Двата нови подварианта на омикрон BA.4 и BA.5 ще се разпространят необятно в Европейския съюз през идващите няколко седмици. За това предизвести Европейският център за надзор на болесттите (ЕCDC).

Въпреки че в множеството страни от Европейски Съюз до момента равнищата на разпространяване на двата подварианта са релативно ниски, заплахата от бърз скок остава, допълват оттова.

BA.4 и BA.5 по всяка възможност не носят по-висок риск от тежко заболяване, само че увеличението на броя на случаите единствено заради по-високите равнища на предаване основава заплаха от увеличение на хоспитализациите, приема в интензивните отделения и смъртните случаи, споделят от ECDC.

Степента на повишаване на случаите на COVID-19 ще зависи от разнообразни фактори, в това число имунната отбрана против зараза, повлияна от времето и имунизационното покритие, както и от степента, времето и разновидността на предходните Коронавирус талази.

Здравните управляващи би трябвало да останат бдителни за сигнали за поява и разпространяване на BA.4 и BA.5, значимо е също по този начин да се поддържат системите за тествате и геномно наблюдаване с навременно отчитане на геномното секвениране, предизвестяват от ECDC.

Оттам напомнят, че би трябвало да се обърне внимание на стабилността на системите за първична помощ и да продължат да следят случаите на COVID-19 – изключително при хора на 65 и повече години, както и да се наблюдават индикаторите за тежест като хоспитализация, банкет в интензивно поделение, претовареност в интензивно поделение и гибел.

Подобряването на приема на имунизацията против COVID-19 от първичния курс и първата бустерна доза при популациите, които занапред би трябвало да ги получат, остава приоритет, допълват от ECDC.

От центъра предвиждат, че са нужни спомагателни бустерни дози за групите, които са изложени на максимален риск от тежко заболяване, в очакване на бъдещи Коронавирус талази.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР