Двата големи февруарски празника - Трифон Зарезан, покровителя на лозарите

...
Двата големи февруарски празника - Трифон Зарезан, покровителя на лозарите
Коментари Харесай

Държавна опера Варна отбелязва празника на виното и любовта с 3 спектакъла в 3 дни

Двата огромни февруарски празника - Трифон Зарезан, настойника на лозарите и винарите и Свети Валентин, католическия покровител на влюбените, посрещаме с открити сърца. По тематиката съществува другояче рядко срещаният по българските земи консенсус. Това за празничния консенсус доста по от дълго време от нас са разбрали германците, които имат вяра, че „ Празниците би трябвало да се честват, както се случат “, съгласно тяхната известна сентенция „ Feste muss man feiern, wie sie fallen ”.

И по този начин, в Държавна опера Варна двойният празник на виното и любовта се отбелязва с 3 спектакъла в 3 дни. Стартът дава на самия 14 февруари - Деня на Свети Валентин, мюзикълът „ Брилянтин “ на режисьорката Сребрина Соколова и харизматичния маестро Страцимир Павлов, който чества в същия ден рожден ден. Освен това, в функциите на Санди и Дани ще бъдат неустоимите Лилия Илиева - Михайлова и Велин Михайлов - двамата родени за сцената и един за различен любимци на публиката. Това не е един, а доста празници на едно място.

По-нататък месецът продължава под знака на „ Ромео и Жулиета “, заложен още на 8 февруари с премиерата на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев и вълнуващата хореография на Сабрина Боско. А на 15 февруари още веднъж ще съпреживеем красивата любовна история на двамата влюбени от Верона, претворена в операта на Гуно „ Ромео и Жулиета “ с почерка на маестро Светослав Борисов и режисьорката Урсула Хорнер. Отново ще се потопим в атмосферата на средновековна Италия с враждуващите родове Монтеки и Капулети, които ще се опитат, само че няма да съумеят да спрат любовта, тъй като на любовта е отредено да побеждава всичко, даже гибелта. Великолепните солисти на Държавна опера Варна Мария Павлова и Рейналдо Дроз пяха на лятната премиера на „ Ромео и Жулиета “ във фестивала „ Сцена на вековете “ във Велико Търново, а в този момент ще ги приветстваме и във Варна. В екипа от първокласни солисти с интернационална кариера се включват още Деян Вачков – Лоренцо, Свилен Николов – Меркуцио, Лилия Илиева - Михайлова – Стефано, Венцеслав Анастасов – Граф Капулети, Борис Луков – Тибалт, Михаела Берова – Гертруда, Гео Чобанов – Херцогът на Верона и Велин Михайлова – Граф Парис.

Зрелищен, отвън всяко подозрение, ще бъде и мултимедийният театър на 18 февруари „ Фламенко Кармен “ - истинска версия на режисьорката Сребрина Соколова, която следва литературния първоизточник – новелата на Проспер Мериме с роман от първо лице на Дон Хозе. А маестро Страцимир Павлов дирижира своя незабравим фламенко прочит на любовния шедьовър на Бизе, със стилизирани фламенко танци, в осъществяване на балетни актьори и хор на Държавна опера Варна, с диригент Надежда Маккюн и в основните функции с оперните солисти Михаела Берова - Кармен, Борис Луков – Дон Хозе, Венцеслав Анастасов – Ескамилио и дебют на Жана Костова като Микаела.

“Брилянтин “, „ Ромео и Жулиета “ и „ Фламенко Кармен “ – един любовен февруарски план, с който артистите на Държавна опера Варна имат вяра, че ще вдъхновят и своите фенове. Защото „ Живеят единствено влюбените, останалите просто съществуват “, както е споделил самият Шекспир. А на него несъмнено може да му се има вяра.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР