Двата главни изтребителя руско производство никога преди не са се

...
Двата главни изтребителя руско производство никога преди не са се
Коментари Харесай

Как Су-27 воюва срещу МиГ-29 в небето на Африка

Двата основни изтребителя съветско произвеждане в никакъв случай преди не са се срещали в пердах като съперници.

Това е първият и единствен подобен случай.

Дълги години тези два изтребителя от четвърто потомство са основата на Военновъздушни сили на Русия: леките фронтови МиГ-29 (Fulcrum), предопределени да завоюват владичество във въздуха директно над региона на бойните дейности, и тежките свръхзвукови Су-27 (Flanker-B), способни да прехващат вражеската авиация на далечни дистанции.

Тези бойни самолети е трябвало да се допълват при бойни дейности като извършват разнообразни задания. Тяхното съревнование се лимитира с подготвителни боеве, само че през 1999-а по време на етиопско-еритрейския въоръжен спор им се постанова да влязат в смъртоносна битка.

Смятало се е, че при директен конфликт с по-големия и по-добре въоръжен Су-27, МиГ-29 има дребни шансове за победа. И въпреки всичко изходът от багра е можел да се реши от редица фактори, в това число и от нивото на майсторството на водачите, които са зад щурвалите на изтребителите.
Отколешен сътрудник
 Свободни източници

Руската военна техника се появява в Източна Африка в края на 1990-те години и то неслучайно. Десетилетия наред Съветският съюз доставя на Етиопия оръжие, изпраща в страната военни съветници и инструктори, които приготвят нейната войска.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики тези връзки не се разпадат изцяло. Нещо повече, след отделянето си от Етиопия през 1993 година Еритрея също стартира отчасти да се насочва към Русия, когато става дума за въоръжение.

Когато в края на 1998 година сред тези две африкански страни избухва въоръжен спор за крайгранични територии, двете страни се обръщат към Русия с желание да се снабдят с военна техника и по-специално с военни самолети. Истината е, че двете страни имат разнообразни финансови благоприятни условия.

През лятото на 1998 година Еритрея купува от Москва осем изтребителя МиГ-29А и два МиГ-29УБ. Икономически по-развитата Етиопия съумява да си разреши по-скъпоструващите, само че и по-мощни „сушки“, както руснаците назовават самолетите на „Сухой“. През декември същата година е подписан контракт за придобиването на шест Су-27СК и два Су-27УБ.

В рамките на етиопско-руското съглашение летците на Военновъздушни сили на Етиопия минават теоретична и практическа подготовка в авиобазата Дебре Зейт под управлението на съветски инструктори. Част от летателния и техническия личен състав са изпратени на стаж в Краснодарското висше военно авиационно учебно заведение.

Асмара (столицата на Еритрея), на собствен ред залага на украинските военни експерти: пилоти-инструктори, а също и техници идват в Еритрея, с цел да обслужват нейния стеснен авиопарк на Военновъздушни сили.
Въздушни битки
 Rob Schleiffert (CC BY-SA 2.0)

Първият военен конфликт на „сушките“ и МиГ-овете става на 21 февруари 1999 година. Два еритрейски МИГ-а се пробват да създадат засада на етиопски изтребител Су-27. Той съумява освен да се измъкне от клопката, само че и да извади от строя един от нападателите си. Еритрейците обаче не признават загубата на своя аероплан.

На 25 февруари в небето над еритрейския град Бадме два Су-27 влизат в битка с четворка МиГ-ове. Последва замяна на ракетни удари при междинна отдалеченост, която не води в последна сметка до никакъв резултат. В близкия маневрен пердах небето още веднъж остава за „сушките“ и, откакто губят един аероплан, еритрейците отстъпват.

На 16 май същата година два МиГ-29 патрулират в небето над еритрейския град Баренту, когато ненадейно ги нападат няколко Су-27. Битката не продължава дълго: един МиГ е свален, вторият е съществено развален, само че съумява да стигне до летището в Асмара. Налага се обаче изтребителят да бъде отписан.
Категорична победа
 Свободни източници

Су-27 печелят решително при първата среща със събратята си в същински въздушен пердах. Те завоюват владичество във въздуха и стартират интензивно да се употребяват при атакуване на наземни цели.

След като подсигуряват победа във въздуха, „сушките“ оказват помощ на сухопътните войски на Етиопия да вземат връх и на земята. Към лятото на 2000 година противоречивите територии са завзети от етиопската войска и страните сядат на масата на договарянията. При все това за окончателното споразумяване на спора сред страните ще бъдат нужни още 18 години.

Еритрейците са възхитени от бойните качества на  Су-27СК. Скоро след края на бойните дейности те, макар тежкото си икономическо състояние, намират средства, с цел да купят от Русия няколко от тези изтребители за своите Военновъздушни сили.

създател: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР