Дванайсет хиляди руски и беларуски военнослужещи, 370 единици бронетанкова техника,

...
Дванайсет хиляди руски и беларуски военнослужещи, 370 единици бронетанкова техника,
Коментари Харесай

Защо "измислената" за ученията "Запад 2017" Вейшнория заприлича на истинска държава

Дванайсет хиляди съветски и беларуски военнослужещи, 370 единици бронетанкова техника, 40 самолета и вертолета - армиите на Москва и Минск от четвъртък впрегнаха всички тези запаси в битка против три измислени страни: Лубения, Весбария и Вейшнория.В разпалващите пристрастености в Европа учения " Запад 2017 " обаче една от трите страни ненадейно заживя личен живот в интернет оттатък сюжета, даден ѝ от съветските и беларуските военни. " Намиращата се " на територията на Беларус не просто получи байрак, герб, химн, паспорт, валута и държавно устройство с помощта на беларуски консуматори - тя стартира да придобива от ден на ден контури и принуди и последователи, и съперници на президента Лукашенко да приказват за нея..

Хипотезата

Вейшнория, в Северозападен Беларус, е " съседка " на Лубения (част от територията на Полша, само че включва и парченца от днешна Литва) и Весбария, излишък от Литва дружно с Южна Латвия. Литовският корен на името ѝ значи " гостолюбив ". Изглежда, се образува не без присъединяване на двете съседки - анклавът получава външна поддръжка и прогласява самостоятелност. Така съюзните сили, провеждащи учението, би трябвало да се оправят със сепаратистите и да встъпят в пердах с въоръжените сили на Лубения и Весбария.

Сценарият на ученията е бил селекциониран в Министерството на защитата въз основата на събития, протичащи се в страни в Близкия изток и Европа, сподели началникът на генералния щаб на беларуските въоръжени сили Олег Белоконев. По думите му в основата на замисъла е заложена догадка, при която се разраства активността на " противозаконни въоръжени формирования, интернационалните сепаратистки и терористични организации, имащи външна поддръжка ".

Така лагерът на " Северните " сили (Русия и Беларус) условно е изправен против " Западните " - обединението на Вейшнория, Весбария и Лубения. Обстановката се изостря поради " дестабилизиране на ситуацията на територията на републиката " и се стига до утежняване на връзките сред Русия и Беларус.



" По сходен сюжет са почнали всички въоръжени спорове напоследък ", изясняват от Министерството на защитата. " Беларус по сюжета се стреми да не допусне разрастване на въоръжен спор, а Русия оказва политическа поддръжка и финансова, военнотехническа и и военна помощ. " Целта, споделят от щаба, е подготовка на войските в полза на военната сигурност на Съюзната страна на Русия и Беларус. " Независимо от това, че главната част от учението се организира на територията на Република Беларус, при създаването на замисъла се имаше поради конвенционален съперник, нямащ отношение към съответния район ", означават разработчиците на сюжета от съветското министерство на защитата, представени от РБК.

Дни откакто този сюжет беше показан, източноевропейски страни като Полша и балтийските страни показаха безпокойствие освен от евентуална съветска експанзия, само че и от опцията Русия да употребява ученията, с цел да окупира Беларус, да нахлуе в Украйна или даже просто да остави войски и техника в западната си съседка - опасения, които беларуските военни специалисти опровергават. По думите им персоналният състав и въоръжението ще се върнат там, където са непрекъснато дислоцирани, надлежно на беларуска и съветска територия. Белоконев пък споделя, че аналогични учения се организират постоянно на територията на Русия, а в тях непрекъснато вземат участие по няколко хиляди беларуски бойци.

Вейшнория отвръща на удара

Весбария и Лубения рядко се загатват независимо от потребителите в обществените мрежи - те са единствено поддръжници на Вейшнория, против които се водят бойни дейности, само че точно размирната територия, на която те оказват помощ, е същинският обект. Затова седмици преди началото на " Запад 2017 " се появиха и първите мнения за нея. " Историческа информация: за цялата си история Вейшнория не е изгубила нито една война, " гласи една от известните смешки. Други консуматори предложиха тениски с името на страната, появиха се и химн, започващ със стиха " Младост моя, Вейшнория ". както и герб, поддържан от два елена.

Профилът в " Туитър " на " външното министерство " на Вейшнория пък заяви на 30 август: " Дълбоко обезпокоени сме от концентрацията по границата на Вейшнория на военна техника на Беларус. Очакваме реакция от сътрудниците от външното министерство на Беларус. "
Мы глубоко обеспокоены концентрацией у границ Вейшнории военной техники Беларуси. Ждем внятной реакции от коллег из @BelarusMID
— МЗС Вейшнорыі (@Vaisnoria_MFA) August 30, 2017
Междувременно " президентът " на Вейшнория написа, че е приел акредитивните писма на посланиците на Лубения и Весбария и дружно са разискали " въоръжения съюз против агресорите РФ и Република България ". Същия ден той разгласи в " Туитър ": " С декрет позволявам във Вейшнория да се садят мак, копър, коноп и марихуана. Нашата страна е без опиати. "

На 14 септември обаче се появи и първото " обезпокоително " известие, откакто " министерството на защитата " на страната сподели, че " армията на Беларус и Русия е почнала офанзива на мирна Вейшнория ". " Защо е всичко това? Десетки хиляди мирни вейшнорци да загинат, тъй като на някого му се е приискало да засее цялата ѝ земя с картофи? " Министерството също по този начин съобщи в " Туитър " картинка със " свален " в подтекста на образователната симулация съветски аероплан и приписа удара на вейшнорската защита.
На аэродроме Шайковка (Калужская обл.) во время #Запад2017 поработала ДРГ Вейшнории. Ту-22М3 выведен из строя. Остановитесь, пока не поздно! pic.twitter.com/wQOftkzGrx
— 1863x.com (@1863x) September 14, 2017
Вейшнория има даже уебсайт, на който се афишират изискванията за поданство.

Според някои разбори територията на Вейшнория в действителност съответствува значително с тази, в която живеят близо 300 000 беларуски поляци, а и в която има най-голямо плътно католическо население. Цялата тази територия е и част от Полша сред Първата и Втората международни войни. Петербургското издание " Фонтанка " пък написа, че в най-големия град в района - Гродно, табелите, с изключение на имената на улиците, наложени от руско време, съдържат и по още две: едно от междувоенния интервал и едно от царска Русия.

Вейшнория не е инцидентна и за политическата история на Беларус - среща се в регионите, откъдето на президентските избори през 1994 година идват най-вече гласове за опозиционния претендент Зенон Позняк. На вота той получава 12.8% от бюлетините, а през 1996 година бяга от страната. " Големият проблем в това (и за Лукашенко, и за Москва) е, че " Вейшнория " на никое място няма да се скрие ", написа " Фонтанка ". " Вътре в самия Беларус е заложен евентуален спор сред два несъвместими обществени порядъка. И той може да не е толкоз явен и мощен, колкото оня вътре в Украйна, само че все пак съществува и е неотстраним. Генералният щаб му придаде и игрови, само че изцяло съответни контури. Историческите призраци се отличават от другите по едно: от време на време оживяват доста ненадейно. "

Спекулации или не, теориите за Вейшнория провокираха реакция от проправителствените среди. Издания, близки до режима, упрекнаха интернет инфраструктурата на прозападните либерално-националистически сили, присъединили се в играта и показаха " креативната класа " като източник на мними остроумия и подправена вейшнорска еднаквост, не без присъединяване на украински интернет консуматори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР