Двамата подчертаха традиционно добрите отношения между България и Естония, включително

...
Двамата подчертаха традиционно добрите отношения между България и Естония, включително
Коментари Харесай

Президентът Радев показа интерес към електронното управление в Естония

Двамата подчертаха обичайно положителните връзки сред България и Естония, в това число партньорството в границите на интернационалните организации и начинания. Поставен бе акцент върху взаимния интерес от следващо задълбочаване на двустранното съдействие в областта на високите технологии, дигитализацията, транспортната съгласуваност, енергетиката и просветителния продан.

Държавният глава изрази интереса на страната ни към опита на Естония в построяването на електронно ръководство - сфера, в която балтийската република има обилни достижения.

Министър Цахкна акцентира мощното доверие на естонските жители към електронното държавно управление и означи, че точно то е ключът за бързата рационализация на страната и сполучливото противопоставяне на корупцията. На последните парламентарни избори през март 2023 година повече от 50% от бюлетините в Естония са подадени онлайн и това е знак за доверието на жителите в сигурността на изборния развой , означи Маргус Цахкна.

По време на диалозите бяха маркирани рисковете за районната сигурност и непоклатимост, произлизащи от продължаващата война на Русия против Украйна, чиито вторични резултати засягат икономическите и обществени системи на страните от Европа.

Президентът Радев изрази вяра за допустимо най-скорошно намиране на път със средствата на дипломацията за прекратяване на войната по метод, който да подсигурява зачитането на правилата на интернационалното право. Обща бе позицията, че укрепването и разширението на районната транспортна и енергийна съгласуваност е от основно значение за справяне с прекъснатите вериги на доставки на артикули и енергийни запаси .

По-рано през днешния ден Маргус Цахкна се срещна и с вицепремиера и министър на външните работа Мария Габриел. Естония поддържа разширението на НАТО и Европейския съюз (ЕС) и пълноправното участие на България в Шенген,  сподели министърът на конференция след диалога си с Габриел. Цахкна е на публично посещаване в България по покана на своя български сътрудник.

По думите на министър Цахкна България и Естония имат обичайно положителни връзки. Много е значимо да поддържаме едни и същи цели - мир в Европа и нова архитектура за сигурност. Като страни, граничещи с Русия, знаем какво става от другата страна на границата. България играе водеща роля като черноморска страна, разяснява той. Вече 20 години сме членове на НАТО. Не сме новоприети, само че продължаваме да приказваме за провокациите, сподели Цахкна.

" Знаем, че нашият комшия е агресор, виждаме го в експанзията в Украйна ", съобщи естонският министър.

Според него е доста значимо на идващите стадии да вървим дружно като определим новата архитектура за сигурността на Европа. Министърът благодари на България за помощта, която страната ни оказва на Украйна. Много е значимо да продължим. Онова, което обещаваме на Украйна, е извънредно значимо за нас, цяла Европа и за постигането на мир. Украинците не се бият единствено поради нас, те се бият вместо нас, съобщи Цахкна. По думите му всевъзможен тип поддръжка и дълготрайни задължения ще бъдат потребни за постигането на мир в бъдеще.

Министърът добави, че е доста значимо да се работи за участие в Еврозоната. " Знаем от опит, че това е един постоянен стопански съюз ", съобщи той. Пълноправно участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е също значим въпрос, ние сме огромен покровител и на тази цел, добави Маргус Цахкна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР