Двамата лидери на Венецуела, които си съперничат, Николас Мадуро и

...
Двамата лидери на Венецуела, които си съперничат, Николас Мадуро и
Коментари Харесай

Гуайдо и Мадуро зоват поддръжниците си да излязат на улицата


Двамата водачи на Венецуела, които си съперничат, Николас Мадуро и Хуан Гуайдо, приканват своите поддръжници да излязат на демонстрации в събота по улиците на страната, потопена в безпорядък след невижданото спиране на електрозахранването, за което те двамата носят взаимна отговорност, съобщи БГНЕС.

Работният ден е преустановен, полети са анулирани, лечебните заведения не работят, грабежи, пустеещи улици: от четвъртък 16:50 локално време (20:50 GMT), Венецуела е парализирана заради липса на електричество, написа на своята страница френският „ Льо Поан “. Прекъсването визира Каракас и съвсем всичките 23 щата в страната, които в петък се подготвяха за втора нощ на мрачно, с малко храна, без връзки, със затворени магазини.

Електричеството бе отчасти възобновено в петък следобяд в някои региони на Каракас, преди още веднъж да бъде прекратено.

Прекъснато е водоснабдяването в постройките, обезпечавано от електрически помпи, както и телефонната и интернет мрежа, която остава доста нестабилна.

Болниците са в трагична обстановка: тези, които са оборудвани с генератори, се лимитират единствено до незабавни случаи.

Извън основната морга на Каракас въздухът е напоен от мощна миризма на изгниване: студените стаи са престанали да работят. Семействата чакат останките на обичания си човек. “Не можем да приемем повече трупове ”, споделя чиновник, поискал анонимност.

На интернационалното летище, което обслужва Каракас, стотици хора, доста от които с дребни деца, се надяват на бързо обновяване на полетите. “Ние сме тук от през вчерашния ден, без да ядем и без тоалетни, тъй като са затворени ”, споделя Мария, съпроводена от двете си деца на възраст 8 и 13 години.

Икономиката на Венецуела, към този момент прекомерно нежна, също е наранена: жителите не могат да изтеглят пари от банкоматите, а банките остават затворени. В тази страна, където инфлацията е отвън надзор, паричните средства са нищожни, а електронните транзакции, прекъснати в петък, са невъзможни, в това число за ежедневни покупки като самун.

“Доказателства ” против Вашингтон

“Призовавам всички венецуелски жители да излязат по улиците против узурпаторския, подкупен и незапознат режим, който е потопил страната ни в мрачевина ”, прикани в „ Туитър “ Хуан Гуайдо, краткотрайният президент на опозицията. приет от петдесет страни.

На собствен ред, Николас Мадуро също активизира своите поддръжници преди няколко дни, с цел да стачкуват против “империализма ”. Правителството, което е под напън от седмици, осъжда “империалистическата война против електричеството ”.

Министърът на защитата Владимир Падрино разказа повредата като “умишлена експанзия ” от страна на Съединени американски щати.

Мадуро упрекна Вашингтон. “Войната против електроснабдяването, оповестена и ръководена от американския империализъм против нашия народ, ще бъде победена. Нищо и никой не може да победи хората на Боливар и Чавес. Патриотите се сплотяват! ”, написа той в „ Туитър “.

Венецуелското държавно управление разгласи в петък, че ще даде на Организация на обединените нации “доказателства ” за отговорността на Вашингтон за огромната повреда с спиране на тока. Тази информация ще бъде предадена на делегация на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за правата на индивида, която се чака след няколко дни в Каракас, съобщи министърът на връзките Хорхе Родригес.

Причината за повредата към момента не е известена. Експертите упрекват социалистическото държавно управление, че не е вложило в поддържка на инфраструктурата, до момента в който икономическата рецесия се разраства. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР