Двама руски войници я проследяват от магазина до дома ѝ.

...
Двама руски войници я проследяват от магазина до дома ѝ.
Коментари Харесай

Ана, Вера, Елена: Защо руски войници изнасилват жени в Украйна

Двама съветски бойци я наблюдават от магазина до дома ѝ. “Свалиха ме на леглото и ме натиснаха с оръжието”, споделя Елена* пред Евронюз. 50-годишната жена от Херсон била изнасилвана в продължение на цели 13 часа от съветски бойци. Чак по-късно съумяла да се отърве от мъчителите си.

Анна* живее в едно от предградията на Киев. Една вечер в жилището ѝ нахлул боец, който я завлякъл до прилежащата къща, споделя дамата пред BBC. “Свали си облеклата или ще те застрелям”, заповядал той. След това я изнасилил. По-късно Анна намерила брачна половинка си, прострелян в стомаха. Казва, че той очевидно се е опитвал да я избави. Вера* е на 83 години. Разказва пред CBS News, че съветски боец я е душил и изнасилвал. “Мога да ти бъда майка. Би ли желал това да се случи на майка ти?”, питала го тя. След като я изнасилил, стрелял във въздуха и не ѝ разрешил да се облече. “По-добре да ме беше прострелял, вместо това, което което ми причини”, споделя тя.

Кои фактори подтикват половото принуждение

Преживяното от Вера, Елена и Анна се случва и на доста други дами в Украйна, където съветски бойци упражняват и полово принуждение. С течение на времето от ден на ден дами се вземат решение да опишат историите си. Правозащитни организации документират закононарушенията, някои от тях със свидетелства и фотоси.

Робърт Нейгъл, откривател на военни спорове от Университета в Джорджтаун, не се съмнява, че всичко, което описват тези дами, е истина. Руските бойци и различен път са правили полови похищения по време на война - в Чечения, както и по време на анексията на Крим. Освен това съветските военни не са професионални военни, те са наборни бойци. “Проучванията ни демонстрират, че насилственото набиране в армията постоянно се трансформира във фактор, подтикващ полово принуждение по време на конфликт”, споделя Нейгъл.

Когато бойците не се познават между тях, осъществяването на полови похищения очевидно става още по-лесно: “Всеки обособен боец става част от групата и получава несъмнено място в йерархията, което се дефинира от визиите им за мъжество”, споделя откривателят. Твърди се и това, че на страната на Русия се бият наемници от Чечения и Сирия. “Военното управление постоянно има по-слаб надзор върху такива наемници”, изяснява Нейгъл. Освен това в страните, от които идват наемниците, също се следят доста случаи на полови похищения. Още едно пояснение е, че “дори в спокойно време половото принуждение, половата дискриминация и сексизмът са всекидневие за доста дами и момичета”, споделя Сара Фремберг от Организацията, защитаваща правата на дамите “Medica Mondiale”. Във време на война тази динамичност единствено се ускорява.

Изнасилването - стратегическо военно закононарушение

Правозащитните организации “Human Rights Watch " и " Amnesty International” желаеха да стартира следствие против Русия за осъществяване на военни закононарушения - изнасилването е едно от тях. Със своя резолюция Съветът за сигурност на Организация на обединените нации добави изнасилването в листата с военните закононарушения. Според Фремберг “сексуалното принуждение по време на война може и да е проведено и даже да е част от военната стратегия”. В такива случаи военното управление освен толерира бойците, които изнасилват дами, само че даже ги предизвиква да го вършат.

" В допълнение към насилието и унижението по отношение на дамите, задачата е да се унижи противниковата страна и да се унищожи обществената конструкция ", изяснява активистката за правата на дамите Фремберг. Насилието е знак на унижението на съперника, който не може да отбрани " своите " дами.

Сексуално принуждение в убежищата за бежанци?

Фремберг отбелязва, че дамите са изложени на полово принуждение и отвън рамките на хипотетичната военна тактика. " Обменяме информация с няколко организации, в това число с украинската правозащитна организация " Ла Страда ". Те оповестяват за изнасилвания от съветски бойци, само че и за полово принуждение в убежищата за бежанци ", споделя активистката за правата на дамите. Причината е, че обществените структури по време на война се разпадат изцяло. “Всички са в изключително състояние ", изяснява Фремберг. Как могат да бъдат преследвани виновниците по време на изключителни обстановки? Дори в спокойно време неоправдателните присъди за полови похищения са доста малко. Още по-трудно е да се откри и документира полово принуждение по време на война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР