Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете

...
Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете
Коментари Харесай

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха Коронавирус екзема на ръцете заради пандемията и това е обвързвано с честото миене и използването на сапун и разнообразни дезинфектанти. Това заяви дерматоалергологът доцент Развигор Дърленски на конференция, проведена от Българското дерматологично сдружение във връзка идната 14-та акция „ Диагностика и профилактика на кожните алергични болести “. 

Тя ще бъде фокусирана в три посоки – кожни прояви след коронавирусна зараза, Коронавирус екзема на ръцете, уртикария след Коронавирус и косопад след Коронавирус.

„ Всички кожни болести се утежниха по време на пандемията, от една страна тъй като хората се опасяваха да търсят помощ, от друга – тъй като доста кожни клиники бяха преобразувани за лекуване на Коронавирус пациенти и от трета – тъй като стресът се оказа отключваща причина за доста от тези положения “, сподели доцент Жана Казанджиева, ръководител на Секцията по дерматоалергология при Българското дерматологично сдружение.

Тя изясни, че неслучайно един от акцентите в тазгодишната акция ще бъде тематиката за косопада след коронавирусна зараза, защото над 60% от прекаралите Коронавирус се оплакват от това положение. По данни на кожни лекари от Ухан, близо 50% от прекаралите инфекцията са имали тази демонстрация. По думите й този проблем провокира внимание в научната дерматологична общественост по целия свят.

„ Косопадът е доста присъщ за дългия Коронавирус, пациентите се оплакват нормално на 3-ия – 4-ия месец след инфекцията, в множеството случаи отминава след 3 месеца. Рисков фактор са високата температура по време на Коронавирус, мощният стрес и многото медикаменти, които се одобряват. Като цяло се поддава на лекуване, стига то да е прецизирано и назначено от кожен лекар “, сподели доцент Казанджиева.

Според кожния лекар доцент Румяна Янкова от УМБАЛ „ Пълмед “ Коронавирус уртикарията също е сериозен проблем, който е придобил ясни контури през последните месеци. Тя означи, че преди инфекцията в някои случаи са били следени петна по кожата, от време на време надигнати сходно на копривна тресчица, в други са били налице мехурчести обриви, както и съдови прояви.

Председателят на Българското дерматологично сдружение доцент Гриша Матеев бе безапелационен, че тази акция, както и акцията „ Евромеланома “ е израз на желанието на кожните лекари да допринесат за по-добра осведоменост на обществото и да насърчат хората да търсят кожен лекар, а не да се самолекуват и да имат вяра на несъстоятелни и непроверерени изказвания на неспециалисти.

Доц. Развигор Дърленски осведоми, че по време на акцията ще бъдат извършени и проби за истински алергии, като пациентите ще бъдат освен диагностицирани, само че и ще получават рекомендация за предварителна защита със защитни (бариерни) кремове.

Кампанията ще се организира от 5 до 9 декември, а в градовете Варна и Русе ще бъде проведена няколко дни по-късно.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР