Двама от доайените на спортната журналистика у нас – Михаил

...
Двама от доайените на спортната журналистика у нас – Михаил
Коментари Харесай

Михаил Делев и Асен Минчев с грамоти от областния управител на Русе

Двама от доайените на спортната публицистика у нас – Михаил Делев и Асен Минчев, бяха удостоени с грамота на регионалния шеф Анатоли Станев.

Отличието се връчва за цялостния им принос в тази сфера. По-рано през днешния ден те показаха второто издание на книгата си „ Българска спортна популярност “. В нея са разказани всички извоювани медали за България на Олимпийски игри, Световни и европейски шампионати. Новата и най-актуална българска книга, отдадена на спорта, е с общ размер от 448 страници и тежи близо 2 кг. Според Станев сходни енциклопедични издания ни карат да се замислим за това какъв брой мощен дух имаме като народ и по какъв начин без значение от провокациите на динамичното време съумяваме дружно да преодолеем всяко предизвикателство. „ В тази книга виждаме персоналния образец на едни същински родолюбци, които са прославяли името на страната ни по целия свят. Тяхното дело би трябвало да бъде по-често образец и за нас самите “, разяснява Станев. 

Книгата „ Българска спортна популярност “ е много по-различна. В нея към този момент няма единствено медали и популярност, а има и журналистика и текстове, които предизвикат чуваемост в спортната общественост. Изданието е наречено „ Паметна книга ” и обхващащо интервала сред 1949 и 2021 година. То се явява един неповторим групов портрет на достиженията на най-забележителните български спортисти. Няма по какъв начин да не бъде маркирано и прочувственото публицистично перо на Михаил Делев, който сполучливо обрисува с всичките му светлосенки и спорния портрет на времето – родно и световно, през което съумяват да пробият и да огреят сърцата ни лъчите на българската спортна популярност. Книгата включва и голям брой фотоилюстрации. Новият том обаче освен включва спомагателна информация за още български спортни достижения, насъбрани след 2018-а, когато беше показано първото издание, само че съставлява и самобитно ходило към „ една книга до безкрайност, в която като в царствена огърлица са нанизани и ще се нанизват триумфите на нашите спортисти, ” показва самия Михаил Делев в предговора.

Представянето на книгата се организира в „ Канев център “, а хазаин на събитието бе управлението на Русенския университет Ангел Кънчев. На събитието участваха редица общественици, преподаватели, общински съветници, представители на държавната и локална власт, както и началникът на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева, а също и административният шеф на лечебни заведения „ Медика “ Алисе Муртезова. Куратор на събитието беше Галина Антонова.

Асен Минчев е роден в Шумен, само че още като дете се реалокира в София. След като приключва публицистика в СУ „ Св. Кл. Охридски ” през 1966-а стартира работа във „ Вътрешни вести ” на Главна редакция „ Информация ”. Само две години по-късно става член на Спортна редакция и й остава правилен до момента в който се пенсионира. Той е участник в основаването на емблематичното предаване „ Спорт и музика ” през 1963 година и е един от неговите водещи. Автор е на стотици репортажи и мнения в спортовете ски, волейбол, плуване и на олимпийска тема. По време на дългата си журналистическа кариера отразява 16 европейски и 12 международни шампионати по тези спортове, 4 универсиади и 11 олимпийски игри. В БНР Асен Минчев интензивно спомага и за реализирането на голям брой редакции в стратегия „ Хр. Ботев ” и „ Предавания за чужбина ”. От 1999-а до 2005-а Асен Минчев е състезателен редактор на Радио Франс Ентернасионал-България.

Колкото до Михаил Делев, то неговата журналистическа биография също е впечатляваща. Бил прес аташе на българския футболен съюз и  дълги години е заемал управителни постове в Министерството на младежта и спорта. Дългогодишен основен секретар на Българската асоциация на спортните публицисти, а от 2014 г – е общоприет секретар на Асоциацията на спортните публицисти от Югоизточна Европа. Авторе е и на няколко книги и на двутомниците – алманаси на бокса и баскетбола.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР