Двама души загинаха вчера, след като малък самолет падна край

...
Двама души загинаха вчера, след като малък самолет падна край
Коментари Харесай

Експерт за инцидента в Оризари: Изключителна рядкост е да се счупи крило на самолет

Двама души починаха през вчерашния ден, откакто дребен аероплан падна край стадиона на пловдивското село Оризари. Машината е трябвало да направи заход, само че по време на захода едно от крилата се чупи и тя се разрушава.

Двуместният аероплан е летял ниско над стадиона по време на проява на дронове, когато при издигане на височина машината чупи крилото си .

Пилотът е бил извънредно умел, фен, само че с всички нужни курсове и даже имал документ за инструктор, обучил е десетки други водачи. Машината е била съединена от самия него, летяла е повече от 7 години, без да даде никакъв недостатък .
 Самолет се разруши край Пловдив, двама починаха
Самолет се разруши край Пловдив, двама починаха

Единият е водачът

Разследващите на случая занапред ще обясняват каква е повода за него, като това може да е и изхабяване на материала .

Христо Христов, началник на следствие на авиационни събития, изясни пред bTV, че това са така наречен самолети-китове. " Има правомерни хора, които да го сглобят по избрани схеми, а по-късно се вършат тествания при избрана стратегия, ревизира се от комисия, която му дава летателна валидност ", посочи той.

Разследването е поето от Националната следствена работа, като срокът, в който би трябвало да се стигне до аргументите за случая, е една година.

От своя страна специалистът по авиационна сигурност Ивайло Коев означи, че е изключителна необичайност да се счупи крило на аероплан .

" Допускам, че може би стиковъчните болтове на полукрилото са или сменени, или в резултат на отмалялост на материала са се скършили . Полукрилото не е откъснато в мястото на стиковането, а някъде настрана от него, близко в средата на полукрилото, което не изключва и някакво градивно изменение във времето ", изясни специалистът, т. е. водачът да е доправял нещо по машината.

Той посочи, че самолетът е регистриран като пробен и че машината може да вози единствено притежателя и негови другари, без никаква комерсиална или друга активност.

Самолетът е изхвърчал от Белозем преди случая.

" Убеден съм, че допреди 2 години площадката в Белозем беше незаконна , защото не е беше сертифицирана, не беше даже оповестена ", сподели още Ивайло Коев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР