Двама души, участващи в антиправителствен протест в Панама, бяха убити

...
Двама души, участващи в антиправителствен протест в Панама, бяха убити
Коментари Харесай

Двама убити на антиправителствен протест в Панама

Двама души, участващи в антиправителствен митинг в Панама, бяха убити от незнаен нападател. Това оповестиха управляващите в страната , оповестява " Ройтерс ".

Така общественото напрежение се изостри на фона на митингите, на които участват хиляди панамци през последните седмици, против нов контракт за минен рандеман на мед, подписан с канадската минна компания First Quantum Minerals. В следствие те прераснаха в по-широко неодобрение от държавното управление, като въпросът е дали страанта ще резервира естествените си благосъстояния, или ще ги развива.

Един човек е задържан по отношение на убийствата , съобщи държавната прокуратура в обява в Twitter (X) без да дават спомагателна информация за лицето.

Пътните блокади на протестиращите, са предизвикали до 80 милиона $ ежедневни загуби на бизнеса, съгласно асоциацията на шефовете на компании в Панама, като учебните заведения са затворени в цялата страна за повече от седмица и са пропуснати повече от 150 000 медицински прегледа.
 Панамският канал лимитира достъпа за година поради сушата
Панамският канал лимитира достъпа за година поради сушата

Проблем пред международната търговия

Асоциацията на учителите на Панама (ASOPROF) разгласява в X, че причинителят на стрелбата е жител на Съединени американски щати . За момента това изказване не може да бъде доказано от управляващите.

Длъжностни лица приканиха хората да прекратят митингите, макар че профсъюзите на строителните служащи и учителите дадоха обещание да продължат да излизат по улиците, до момента в който договорът First Quantum не бъде анулиран.

Той дава на First Quantum 20-годишно право за рандеман с алтернатива за удължение с още 20 години , в подмяна на 375 милиона $ годишен доход за Панама. Договорен е на 20 октомври, след което е подписан от държавното управление на Панама.

Правителството твърди, че новият контракт предлага по-добри условия от предходния, протестиращите не са съгласни.
 Учителска стачка блокира Панама
Учителска стачка блокира Панама

Искане за битка с инфлацията и високи доходи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР