Двама души са загинали, а повече от 120 са били

...
Двама души са загинали, а повече от 120 са били
Коментари Харесай

Супертайфунът в Япония: мъж загина в колата си, потопена от наводнение, свлачище погреба друг - Свят

Двама души са починали, а повече от 120 са били ранени при прекосяването на тайфуна Нанмадол през Япония, оповестяват локалната телевизия Ен Ейч Кей и Българска телеграфна агенция. Един човек се търси. Единият човек е умрял, когато наводняване потопило колата му. Другият бил заровен от свлачище, оповестява държавната телевизия NHK.

Една от най-големите стихии в историята на Япония връхлетя в неделя първо югозападната част на страната и аргументи мощни превалявания и ветрове. Във вторник към този момент е край крайбрежията на префектура Ивате на Тихоокеанското крайбрежие и се придвижва в североизточно направление със скорост от 75 километра в час. Поривите напразно ѝ доближават до 35 метра в секунда.

На 9 милиона души бе подредено да се изтеглят. Повече от 350 хиляди домове са без ток.

Прогнозите плануват до 400 мм дъжд през идващите 24 часа. Спасителите предизвестяват за кални свлачища и наводнения, а синоптиците - и за огромни талази, които могат да доближат до 6-7 метра в централните и североизточните елементи на страната.

Супертайфунът провокира пориви напразно със скорост до 234 км/ч, като унищожи домове и наруши превоза и бизнеса.

Той се равнява на вихър от четвърта или пета категория.

В столицата Токио се изсипаха проливни дъждове, като поради наводненията бе спряна работата на метролинията Тозай. Отменени са влаковете-стрели, фериботите и стотици полети; затворени са магазини и предприятия. Местни видеоматериали демонстрираха откъснати покриви на здания и преобърнати билбордове.

Министър-председателят Фумио Кишида отсрочи за вторник визитата си в Ню Йорк, където трябваше да произнесе тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации, с цел да следи за последствията от бурята.

Според прогнозите бурята ще завие на изток и ще премине над основния японски остров Хоншу, след което до сряда ще се отдалечи в морето.

Учените предвиждат деен сезон на ураганите тази година, повлиян от естественото събитие, известно като Ла Ниня.

По-високите температури на морската повърхнина в Атлантическия океан и Карибския басейн вследствие на изменението на климата също могат да повлияят на честотата и интензивността на ураганите.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР