Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол получиха

...
Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол получиха
Коментари Харесай

Ученици в паралелка по биология изработиха еко маска от оризова хартия, БАН ги отличи

Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия „ Атанас Радев “ в Ямбол получиха специфична поощрителна премия на Ученическия институт на Българската академия на науките за изработването на биоразградима защитна маска за лице, написа БНР.

Екопроектът е дело на Стефания Лазарова и Александър Кабрански от паралелката по биология. Техен теоретичен началник е преподавателят им по биология Даниела Паликова.

„ Ние преценихме, че в сегашната конюнктура една биоразградима маска би била съвършена, поради огромното замърсяване от неразградимите маски, които са от полиестер или памучните маски, които в действителност не защищават и също не могат да се рециклират “, споделя Стефания Лазарова.

Иновативната маска е направена от оризова хартия с конопени връзки, тъй като и двата материала се разграждат в природата.

Маската е практична, може да устоя час и половина овлажняване, по сходство на общоприетата маска.

Идеята за създаването е предизвикана от световното замърсяване с тонове еднократни маски от полиестер, в резултат на пандемията, споделя младият откривател Александър Кабрански.

„ Имаше фотоси, които безусловно ни оставиха без думи. Цели места, площи големи, насъбрани с отпадъци и то единствено такива маски и ръкавици. Това е пагубно. “

Снимка:БНР
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР