Двама демонстранти бяха убити днес в иракската столица със сълзотворни

...
Двама демонстранти бяха убити днес в иракската столица със сълзотворни
Коментари Харесай

Двама демонстранти бяха убити при сблъсъци с полицията в Багдад

Двама стачкуващи бяха убити през днешния ден в иракската столица със сълзотворни гранати, изстреляни от служители на реда против протестиращи поради неналичието на публични услуги. Това са първите жертви при митинги от идването на власт новото държавно управление в Багдад, съобщи Франс прес.

Започнало през октомври 2019 година поради корупцията и претенции за работни места, настоящи обществени услуги и оставка на държавното управление, това невиждано протестно придвижване беше затъмнено при започване на годината от експлоадирането на напрежение сред Съединени американски щати и Иран, което за малко не се трансформира в открит спор в Ирак, отбелязва Агенция Франс Прес.

Дошъл на власт при започване на май, иракският министър-председател Мустафа ал Казими даде обещание да стартира разговор, с цел да отговори на настояванията на негодуващите.

Тръгнал от емблематичния площад Тахрир в Багдад, където починаха двамата стачкуващи, протестът обхвана цялата южна част на страната и беше белязан от принуждение, лишило живота на повече от 550 души, основно стачкуващи, а 30 000 бяха ранени.

Десетки деятели бяха убити или отвлечени.

Правозащитници още първоначално упрекнаха силите на реда, че употребяват бойни сълзотворни гранати и се целят в лицата на протестиращите.

Двамата починали през днешния ден стачкуващи са били улучени с такива гранати в главата и в гърлото, оповестиха лекари за Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР