Двама братовчеди оглавиха Иракски Кюрдистан - Нечирван и Масрур Барзани.

...
Двама братовчеди оглавиха Иракски Кюрдистан - Нечирван и Масрур Барзани.
Коментари Харесай

Братовчеди укрепват семейната власт в Иракски Кюрдистан

Двама братовчеди оглавиха Иракски Кюрдистан - Нечирван и Масрур Барзани. Идването им на власт по либерален метод, затвърждава " монархическото " ръководство на самостоятелния район, управителен към този момент десетилетия от два съперничещи си клана, считат специалистите.

Новият президент е племенник, а новият министър председател на Кюрдистан - наследник на историческия водач Масуд Барзани. Независимо от промяната на поколенията сянката на някогашния кюрдистански президент, властвал над района от основаването на поста през 2005 до референдума за самостоятелност през 2017 година, все по този начин ще витае над кюрдската политика, прибавят същите аналитици.

В понеделник 52-годишният някогашен министър-председател Нечирван Барзани, който е и шурей на Масуд Барзани, постави клетва като президент. На другия ден 50-годишният Масрур Барзани, началник на кюрдските служби за сигурност, бе назначен на премиерския пост.

Дядо им Мустафа Барзани е основал първата партия в Иракски Кюрдистан - Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК), спечелила с победен резултат изборите през 2018 година, получавайки 45 от общо 111 места в Народното събрание. Днес " семейството Барзани набира от ден на ден мощ " в органите на властта, показва Камал Чомани от Института за близкоизточна политика " Тахрир ". " Те знаят, че няма по какъв начин да наложат по легален път монархия в Ирак или в Кюрдистан, само че в действителност са открили такава ", твърди той пред Агенция Франс Прес.

" Истинският началник "

Според Меган Конъли, специалист по Иракски Кюрдистан от Ню Йорк, политическият център на тежестта даже се е изместил от формалните институции към неофициалните и фамилните среди. " Главната квартира на Барзани се наложи като различна институция и през днешния ден това още повече бие на очи ", твърди тя пред Агенция Франс Прес. Така формалните президентски компетенции се стесняват и " ще е мъчно за Нечирван Барзани да излезе от сянката на Масуд Барзани ", който към момента е водач на ДПК.

Още през март Нечирван Барзани съобщи в изявление за онлайн изданието " Ал Монитор ", че Масуд Барзани остава " същинският началник " и " единственият човек, който не може да бъде изтласкан от сцената " на кюрдската политика. Символично изглеждаше в понеделник, че незабавно след клетвената гала на Нечирван Барзани чичо му пръв се качи на сцената, с цел да произнесе тирада. Изпреварвайки примерно новия президент и президента на Ирак. Освен с невидимото наличие на фамилния патриарх двамата нови управници ще би трябвало да се преценяват и с вътрешните съперничества.

 Премиерът Масрур Барзани.
© Associated Press

Премиерът Масрур Барзани.

" Нечирван и Масрур Барзани ще останат единни в битката с провокациите, идващи извън, само че вътрешните им спорове за власт и активи ще се изострят от ден на ден в богатия на нефт район ", счита Чомани. И тогава Масуд Барзани ще може да се наложи като съдия, додава Меган Конъли.

Клановата или фамилна конструкция на властта прочее не е запазена марка на ДПК. Основният й противник, Патриотичният съюз на Кюрдистан (ПСК), чийто водач бе починалият иракски президент Джалал Талабани, работи по същия метод, припомнят специалистите. Синът на Джалал, Кубад Талабани, апропо бе вицепремиер на Нечирван Барзани. И съгласно наблюдаващи може да резервира своя пост.

" Едно огромно семейство "

Политическата омраза сред клановете Барзани и Талабани датира от десетилетия и съперничеството им е предизвикало даже революция, взела хиляди жертви през 90-те. В наши дни по-старото потомство " сяда на масата и предава щафетата на деца и внуци ". Дори да са от съперничещи лагери, кюрдските политици са " нещо като едно огромно семейство ", изяснява Меган Конъли.

Чувството, че двете огромни фамилии завладяват цялата политика, роди през последните години ред дребни опозиционни партии. Сред тях е и " Ново потомство ", излязла последна на кюрдската политическа сцена, само че постигнала пробив на изборите и в Ербил, и в Багдад. " Назначаването на Масрур Барзани за министър председател е финален щрих от установяването на фамилна власт в Кюрдистан по либерален път ", счита и Саркаут Чемседин, народен представител от " Ново потомство " в централния парламент в Багдад.

По думите му неналичието на съревнователно начало е знак за " рискова нормализация ". Иракските кюрди, декларира той през Агенция Франс Прес, " са деморализирани, изтощени от политики и поляризация ". С течение на времето обаче съгласно него ще стават от ден на ден несъгласните, искащи да излязат отвън рамките на антагонизма сред Барзани и Талабани. " Мисля, че смяната ще пристигна по този начин ", заключава той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР