Двама банкери, двама български граждани и банката Креди Сюис“ (Credit

...
Двама банкери, двама български граждани и банката Креди Сюис“ (Credit
Коментари Харесай

Мрежата на Брендо е изпрала 70 млн. франка, твърдят в Швейцария

Двама банкери, двама български жители и банката „ Креди Сюис “ (Credit Suisse) са изпрали единствено за три години 70 милиона швейцарски франка. Делото против тях стартира на 7 февруари в Швейцария, а сумата за пръв път разкри пез уикенда федералната прокуратура (Ministère public de la Confédération или MPC).

Новината е в няколко от неделните издания в страната, като те прецизират, че става дума за доходи на „ впечатляваща мафия “ от трафик на кокаин в интервала 2004-2007 година В центъра на тази мрежа, преминаваща в Швейцария през Мартини (столицата на кантон Вале), Женева (местният клон на банка Julius Bär) и Монтрьо, е подложен Евелин Банев-Брендо, прочут още като „ Игор “ и „ Ноно “, наказан на общо 36 години затвор в три европейски страни, предава Лекс.
Вероятно няма да екстрадират Брендо в България
Наркобосът Евелин Банев-Брендо най-вероятно няма да бъде екстрадиран у нас. Това съобщи началникът на бранш " Издирване " в Националната...
Прочети повече
Банев бе арестуван на 6 септември септември 2021 година в Киев и българската прокуратура изиска изгонването му. Но скоро по-късно бе освободен, тъй като оказа, че той е и украински жител, а страната не екстрадира свои жители за правосъдно гонене в друга страна. Издирват го още две страни (Италия и Румъния), а преди две седмици пред bTV началникът на бранш „ Издирване “ в Националната полиция Стефан Джолев сподели, че най-вероятно той няма да бъде върнат в България.

Делото в Швейцария не е против него, а против двама негови доближени българи. Имената им не се загатват, като в обвиняването се приказва за „ К “ – упражнявал битка като Брендо и след рухването на комунизма емигрирал в Швейцария. Досега медиите в страната пишеха и за българка от офис на Credit Suisse в Цюрих, е наричана с променено име Магдалена Т. и се твърди, че се е състезавала за България на олимпийски игри.

За Банев се споделя, че и „ провел вноса на десетки тонова кокаин от Южна Америка в Европа “ при започване на века. Сумата, изпрана през двете упоменати швейцарски банки, се равнява съгласно тогавашния обменен курс на към 42-45 млн. евро (днес – 67.5 млн. евро).

Делото ще се води в Белинцона, столицата на сантона Тичино) с съществени обвинявания пране на пари в изключително огромни размери плюс (з българите) присъединяване в проведена незаконна група.

Необичайно за страната е обвиняването на Credit Suisse, че е приела от Банев и роднините му близо 55 милиона франка. Двамата чиновници на банката, упрекнати в присъединяване в схемата, са били считани за „ златни момчета “, изключително сполучливи в имотния бранш. Те отпуснали на Банев заем, с цел да продава в София елитната марка часовници Franck Muller.
Жената на Брендо осъди прокуратурата за 118 хиляди лв.
Жената на кокаиновия крал Евелин Банев Брендо - Моника Добринова осъди прокуратурата за обезщетение от 118 хиляди лева Тя бе упрекната по...
Прочети повече
Връзката с Мартини е през „ К “, който се открил там в състезателен клуб за битка – известен спорт в града поради семейството Мартинети, излъчила няколко първенеца – и навлиза като чиновник в имотния им бизнес. Заплатата му била умерена (около 50 хиляди франка, само че през 2004 година купил вила за 2.2 млн. франка. Сделката е финансирана от клана на Банев, като за осем месеца в нея се настанили жена му и балдъзата му. След това постройката е продадена за 3 млн. франка, импортирани на сметка с неговото име в Credit Suisse.

Банев купува парцели и в Монтрьо – два жилището в първокласна постройка на суа 1.3 млн. франка, като сумата идва от сметки на имена на българи в Julius Bär в Женева. Там работи банкер от кантон Вале, разпален по битката и другар на семейството Мартинети. През сметките, които той ръководи, минават над 15 млн. франка.

Парите постоянно идвали в брой – в спортни сакове или куфари на колела. Понякога сумите били толкоз огромни – сред 140 и 400 хиляди франка – че чиновници в Julius Bär отказвали да ги одобряват

Патрик Мишо, юрист на банковия управител на активи, твърди, че той ги е получил в завещание от собствен сътрудник и не считал, че има някакъв проблем. Но все пак прокуратурата е решила да упрекна него.

Една от аргументите, съгласно днешните изявления, евентуално е кореспонденцията му със счетоводител на български клан, който у написал при започване на 2008 година: „ Внимавай с този човек, той има много опит в неприятни неща “.
Правен казус: Къде ще бъде екстрадиран Евелин Банев–Брендо?
Евелин Банев, по прякор Брендо, беше арестуван в Украйна. В три страни той има ефикасни присъди с искане те да бъдат излежани. В Итали...
Прочети повече
Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР