Повече товарни кораби от Украйна използват граждански коридор въпреки руските заплахи

...
Два товарни кораба са напуснали Украйна въпреки руските заплахи и
Коментари Харесай

Два товарни кораба са напуснали Украйна въпреки руските заплахи и са в Черно море, съобщиха морски служители в съботаОт Associated Press, 2 септември 2023 г., 4:45 ч. Украйна въпреки руските заплахи и са в Черно море, казаха морски служители в събота.

Anna-Theresa, a Кораб за насипни товари под либерийски флаг, превозващ 56 000 тона чугун, напусна украинското пристанище Южни в петък и вече е близо до българските териториални води, каза украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Втори кораб — Ocean Courtesy, пътуващ под флага на Маршаловите острови — напусна същото пристанище в петък със 172 000 тона концентрат от желязна руда. Този кораб пристигна в румънското черноморско пристанище Констанца малко преди обяд в събота, според глобалния уебсайт за проследяване на кораби MarineTraffic. На сайта не се посочва дали корабът е готов да продължи от румънското пристанище.

Двата кораба са плавали през временен коридор за цивилни кораби от черноморските пристанища на Украйна до Босфора, каза Кубраков в сайта на социалните медии X, известен преди като Twitter. Коридорът минава покрай западните брегове на Черно море, като избягва международните води и вместо това използва тези, контролирани от членовете на НАТО Румъния и България.

В събота властите в Българско пристанище Варна не потвърди дали Anna-Theresa ще влезе в пристанището или ще продължи към Босфора.

Корабите са третият и четвъртият плавателен съд, използвали временният коридор, създаден от правителството на Украйна, след като Русия спря военновременно споразумение, целящо да осигури безопасен износ на зърно от Украйна. Плавателните съдове бяха акостирали в украинските черноморски пристанища отпреди пълномащабното нахлуване на Русия в нейния съсед.

Тяхното заминаване съвпадна с официалното съобщение за среща в понеделник между Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган.

Преговорите на високо ниво в руския черноморски курорт Сочи идват малко повече от шест седмици след прекъсването на Москва сделка с посредничеството на Анкара и ООН, която позволи на украинското зърно да достигне безопасно до световните пазари въпреки 18-месечната война.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР