Два поразителни факта от чешкото разследване за ролята на Главно

...
Два поразителни факта от чешкото разследване за ролята на Главно
Коментари Харесай

ГРУ - скритият коз в руската политика за ликвидиране на предатели

Два поразителни обстоятелството от чешкото следствие за ролята на Главно разследващо ръководство (ГРУ) в село Врбетице хвърлят светлина върху развиването на ГРУ през годините. 
Първо, проверяващите научиха, че сътрудниците на ГРУ са организирали двете детонации, лишили човешки животи на територията на европейска страна. Това е било част от интервенция по отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, като по този метод е била осуетена доставката на оръжие за Украйна.
Второ, става известно, че същите двама оперативни служащи от ГРУ, които са се пробвали да отровят Сергей Скрипал в Обединеното кралство, персонално са организирали детонациите.
Всъщност корените на тези интервенции датират от 28 септември 1956 година, когато бомба избухва в хамбургския офис на Ото Шлютер. Въпреки че видният търговец на оръжие се измъква единствено с рани, асистентът му е погубен. Скоро последват още два опита за ликвидиране на Шлютер. Една година по-късно бомба избухва в неговия автомобил „ Mercedes-Benz “, убивайки майка му и тежко ранявайки щерка му. Именно в този миг Шлютер взема решение да се откаже от главния си бизнес, доставящ оръжие на алжирските бунтовници от Националния фронт за избавление (FLN). Тъй като други германци също доставят оръжие на FLN, опитите за нападение не престават. Скоро по-късно бомба, сложена под седалката на лидера на различен „ Mercedes-Benz “ в Хамбург, избухва, убивайки различен търговец на оръжие. Швейцарският бизнес сътрудник на този мъж е погубен по-рано в Женева от отровна стрела, изстреляна от пригодена велосипедна помпа. Междувременно товарният транспортен съд „ Атлас “, претрупан с норвежки динамит за FLN, потъва в пристанището на Хамбург след детонация на бомба, прикрепена към неговия кил.
Поредицата от убийства и бомбардировки бяха приписани на мистериозната организация „ La Main Rouge “ (Червената ръка), за която се счита, че е група от френски заселници в Северна Африка, недоволни от хода на войната в Алжир.
По-късно стана известно, че професионалните подразделения на френската разследваща работа SDECE са направили интервенциите. По това време SDECE създава два типа интервенции, с цел да попречи на външни страни да доставят оръжие на Алжир. Първата е наречена „ Арма “, от думата въоръжение. Тези интервенции имат за цел да саботират каналите за поддръжка на FLN и да сплашат предприемачите, работещи с алжирците. Това включва заличаване на кораби, доставящи оръжия там, като „ Атлас “ в пристанището на Хамбург. Втората, с кодово название „ Хомо “ ( “Homo ”) от “homicide ” - „ ликвидиране “, включва убийството на снабдители на оръжие и сътрудници на FLN. Операциите убиват стотици хора, най-вече в Северна Африка и Близкия изток, измежду които са и немски продавачи на оръжие.
Убийствата в Германия имат съответна цел - да извадят Германия от пазара на дребни оръжия за алжирските бунтовници. Много години по-късно Германия призна, че терористичната активност на „ Червената ръка “ е една от аргументите, принудила немските управляващи да затегнат разпоредбите за търговията с оръжие. Това обаче не оказа помощ на французите да завоюват войната в Алжир.
Тази остаряла история, която французите и германците не обичат да си напомнят, е доста сходна на описаните от чехите сегашни дейности на съветската ГРУ. В тях виждаме същата композиция от „ арма “ и „ хомо “: детонации в хранилища за оръжие и опит за отравяне на българин, доставял оръжие на Украйна.
По този метод ГРУ е възприело тактиката, която френските специфични служби употребяват преди повече от 50 години, само че с едно значимо допълнение: те употребяват едни и същи лица, с цел да правят подривна активност в спокойно време в Западна Европа и да отстраняват предателите на съветската страна.
Обяснението за това също идва от 50-те години на предишния век. Докато французите взривяват немски търговци на оръжие, офицерът от ГРУ в прилежаща Австрия, Иван Щелоков - деец от войната и наследник на вредител, взривявал мостове в Испания - извършва редица сходни задания със брачната половинка си.
„ Надежда и аз работехме като двойка, както и четири други двойки млади сътрудници на тайните служби като нас “, споделя той. „ Основната ни задача беше да премахнем предателите. Работата беше сложна и рискова. След една година от петте двойки, изпълняващи тези задачи, останахме единствено аз и Надя ".
По-късно Щелоков си спомня, че всички сходни „ ликвидации “ са следвали еднакъв модел: „ Обикновено уреждахме среща с жертвата покрай водоем, тъй че тя незабавно да „ заплува с рибите “, както се споделя. Надя постоянно ги застрелваше със своя револвер със заглушител „ Гроза “. На мястото на срещата тя вземаше прегънат лист хартия от чантата си и го подаваше на предателя. Докато той го разгъваше, Надежда го застрелваше непосредствено. Бях на позиция и по-късно връзвах камъни на краката му и го потапях ”, споделя той.
 Тръмп отхвърля да знае за разследващи данни, че Русия заплаща за ликвидиране на американци в Афганистан Тръмп отхвърля да знае за разследващи данни, че Русия заплаща за ликвидиране на американци в Афганистан
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че в никакъв случай не е приказвал с съветския си сътрудник Владимир Путин по отношение на отчети на разузнаването н...
Щелоков в никакъв случай не слага под подозрение ролята си в тези убийства. Той единствено съжалява, че една от жертвите му в действителност не е била изменник и че заповедта за анулация на задачата не е стигнала до него в точния момент. Той е сърдит и от непрофесионализма на началниците си, които не съумяват добре да възнамеряват пътищата за бягство за него и брачната половинка му. Очевидно не е имал други терзания или опасения по отношение на тази част от живота си.
След завръщането си в Съветския съюз, Щелоков продължава кариерата си във военното разузнаване. Скоро той е претрупан със задачата да помогне за основаването на прословутите специфични сили на ГРУ. Днес Щелоков се счита за един от неговите създатели.
Целите на специфичните сили на ГРУ се трансформират през годините: интервенции в Афганистан и локални спорове през 90-те години ги трансформират в подразделения, привлечени за подривна активност и засади, доста надалеч от света на разузнавачите в лесни задгранични задачи.
Това обаче не затруднява ГРУ да продължи да търси новобранци за своите специфични елементи.
В Съветския съюз на Йосиф Сталин след Втората международна война службата на ГРУ обезпечава на диверсанти и убийци като Щелоков кариера в специфичните сили, а в Русия на Владимир Путин сътрудници на специфичните сили като Анатолий Чепига - забъркан в отравянето на Скрипал – се изкачва бързо от бюро в Главната дирекция към работа като палач и вредител на терен.
 Лавров: Няма доказателства, че съветски хакери са работили против Меркел Лавров: Няма доказателства, че съветски хакери са работили против Меркел
Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли в петък обвиняванията на немския канцлер Ангела Меркел, че съветски хакери са я шпионирали...
И тъкмо като техните прародители, и днешните оперативни чиновници заобикалят да задават ненужни въпроси по отношение на естеството на работата си, даже и от време на време да се оплакват от неприятното обмисляне на началниците си.
По този метод ГРУ затваря кръга. Въпреки че се реалокира в ултрамодерен щаб с хеликоптерна площадка, ГРУ остава единица от хора, които гледат на света през обектива от 50-те години и имат сталинистки вкус за очистване на предатели.
Анализ на Андрей Солдатов за изданието The Moscow Times , представен от БГНЕС .
Андрей Солдатов е съветски проверяващ публицист. Съавтор е на „ Сънародниците: бруталната и безредна история на съветските изгнаници, емигранти и сътрудници в чужбина “.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР