Два паралелни протеста се проведоха пред Народното събрание. Единият -

...
Два паралелни протеста се проведоха пред Народното събрание. Единият -
Коментари Харесай

Два протеста на хора с увреждания се проведоха пред парламента

Два паралелни митинга се организираха пред Народното събрание. Единият - на майки на деца с увреждания, а вторият - на представителните организации на хората с увреждания, заяви БНР.

Майките желаят да изпратят депутатите в лятна почивка, като им връчат фотоси на децата си и плажни аксесоари.



Другата група протестиращи изрича поддръжка за законопроектите за хората с увреждания и за обществените услуги.

Министерството предлага помощта да се обвърже с линията на беднотия, която ще е 348 лв. следващата година. Най-висок размер на помощта е очакван за хората с най-тежки увреждания и с компаньон. Останалите ще употребяват % от тази сума според от степента на увреждане, избрана в ТЕЛК-решението.

И двете групи протестиращи бяха охранявани от кордони от чиновници на полицията. Това, което споделиха представителните организации на хората с увреждания в лицето на Съюза на слепите и ръководителя Васил Долапчиев, е, че те утвърждават това, което са получили като вид на законопроект за хората с увреждания от министъра на труда и обществената политика.

„ Считам, че той е един доста добър документ, отразява доста съществено и правата на хората с увреждания “, сподели Долапчиев.



В понеделник работна група ще прегледа законопроекта.

Вера Иванова, от организацията на майките на деца с увреждания, съобщи, че нямат позитивно отношение към законопроекта. Те ще изпратят мнение в групата и ще провеждат своя митинг, плануван за понеделник.

„ Ние не мърдаме отсам. Понеделник е националният ни митинг и ще идват майки с деца и хора с увреждания от цяла България. Нашето искане е Конвенцията - това, което е в другите страни - да бъде и тук, и цялостна промяна, защото обществената ни система е наобратно на всичките естествени страни. Не видяхме да е обвързван законът с някакви задължения с Министерството на здравеопазването, а всеки човек с увреждане, всяко дете, потегля оттова “, добави Иванова.

Тя описа, че са съумели да дадат плажни аксесоари единствено на един народен представител, защото охраняващите ни са им разрешили.



В законопректа на общественото министерство за хората с увреждания при първа степен на увреждане ще се получават до 20 часа месечно право на персонална помощ. Степен 2 на тежка взаимозависимост, човек с увреждане над 90%, който се нуждае от помощ, ще се поставят до 80 ч. месечно. И при третата степен, неречена тотална взаимозависимост, ще се получават до 168 ч. месечно.

Предлаганата месечна помощ, която ще размени интеграционните добавки, ще се заплаща на лицата над 18 година както следва: при увреждане от 50 до 70.99% - 10% от линията на беднотия (а тя за следващата година ще е 348 лева.) При увреждане от 71 до 90% - 15 на 100 от линията на беднотия, 25% за хората над 90% увреждане, а за тези с непозната помощ 57%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР