Два от най-богатите северни региони на Италия провеждат референдуми за

...
Два от най-богатите северни региони на Италия провеждат референдуми за
Коментари Харесай

Италианските региони Ломбардия и Венето гласуват за по-голяма автономия

Два от най-богатите северни райони на Италия организират референдуми за повече автономност . Това са Ломбардия, в която се намира италианската финансова столица Милано, и районът Венето към Венеция, като дружно те съставляват към 30% от националното благосъстояние, оповестява " БиБиСи ".

Управителите на двата района принадлежат към Северната лига, която от дълго време твърди, че северът субсидира по-бедния юг на страната . Очаква се позитивен избор и в двата референдума, само че резултатите не са наложителни.

Централното държавно управление в Рим разяснява, че референдумите са ненужни, макар че са позволени от италианската конституция.

" Ние не сме Каталуния ", разяснява президентът на Ломбардия Роберто Марони. " Ние оставаме в италианската страна, само че с повече автономност, до момента в който Каталуния желае да стане 29-та страна на Европейския съюз.

 Испания се надява каталунци да не слушат районните водачи
Испания се надява каталунци да не слушат районните водачи

Правителството се пробва да възвърне законовия ред

Едни от главните недоволства на двата италиански районите са, че изпращат доста повече налози в Рим, в сравнение с получават назад и желаят да понижат почти на половина своя данъчен принос.

Марони добавя, че заплаща годишно 54 милиарда евро повече, в сравнение с получават, а за Венето тази цифра е към 15,5 милиарда евро.

" Нашите налози би трябвало да бъдат изхарчени тук, не в Сицилия ", разяснява 84-годишния венецианец Джузепе Колон пред Агенция Франс Прес.

" След като е отворен въпроса за това, какво заплащат северните райони, чакам и реакция в южната част на Италия ", разяснява Джовани Орсина, професор по история в университета " Луис-Гуидо Карли " в Рим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР