Два неуспешни опита за интубация, като при втория интубационната тръба

...
Два неуспешни опита за интубация, като при втория интубационната тръба
Коментари Харесай

Смъртта на родилката Евгения: Анестезиолог объркал трахеята с хранопровода

Два несполучливи опита за интубация, като при втория интубационната тръба е вкарана в хранопровода, а не в трахеята, са довели до гибелта на 29-годишната родилка от Благоевград Евгения Крумкова и нероденото й момиченце. Подробностите от отчета на " Медицински одит " бяха разкрити през вчерашния ден, заяви в. " Струма ".
Още по тематиката
Младата жена издъхна на 16 юни на операционната маса в благоевградската болница, откакто й била сложена анестезия. Тя трябвало да роди със секцио втората си рожба, защото преди 3 години по същия метод пристигнал на бял свят първородният й наследник. Минути, откакто анестезиологът сложил упойката обаче, Евгения почнала да се задушава и макар напъните на екипа - умряла. Лекарите не успяли да извадят от утробата й и бебето.

Заключението на медицинските инспектори е изрично - неточност при интубирането е непосредствената причина за гибелта на родилката.

След първата интубация се появяват подозрения, че тръбата не е сложена вярно. Евгения е екстубирана и събудена. Започват дейности за повторна интубация, няколко минути, след която пациентката умира, макар че осъществени голям брой реанимационни дейности.

От отчета на патолога, излиза наяве, че интубационната тръба се намира в хранопровода . Непосредствена причина за гибелта е механичната асфиксия, заради неправилното й слагане. От констатациите на " Медицински одит " излиза наяве, и че са позволени редица нарушавания в предоперативния интервал.

Не е осъществена оценка по Mallampati, по която се преценя какъв брой сложна би била интубацията въз основа на дистанцията от основата на езика до небцето. Пациентката е имала анатомични особености на гръдния панер и шията , които обаче не са взети поради и не са отразени в здравната документи. Медицинската процедура планува, когато по време на обзор и съвещания преди интервенция е открито, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, авансово да бъде готова опция за осъществяване на бронхоскопска интубация и при потребност на трахеостомия.

В случая обаче, защото не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка. Извършени са редица нарушавания по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е обезпечено правото на налична и качествена здравна помощ, нито е обезпечена сигурност при процедурите съпровождащи лекуването, се споделя още в отчета.

Анестезиологът, който е интубирал 29-годишната Евгения е доктор Димитров, който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит, с цел да продължи работата си по случая. Съпругът на умрялата млада жена, който ще отглежда невръстния им наследник самичък, ще съди МБАЛ-Благоевград.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР