Два месеца след среща на Борислав Сарафов с прокурори от

...
Два месеца след среща на Борислав Сарафов с прокурори от
Коментари Харесай

До дни ни връщат двойния убиец от „Соло“

Два месеца след среща на Борислав Сарафов с прокурори от Узбекистан
Илиян Тодоров е наказан на пожизнен затвор у нас

Арестуван е след прошка в Ташкент

До дни Узбекистан ще върне в България Илиян Тодоров, който е наказан на пожизнен затвор у нас за двойно ликвидиране до някогашната дискотека “Соло ” в София, стана ясно през днешния ден.

След 13 години търсене, Тодоров бе хванат през март т. година в Ташкент при опит с подправен паспорт да отпътува за Истанбул. Заради потреблението на фалшифициран съветски паспорт Тодоров бе изправен пред Мирабадския областен съд в Ташкент, който през юли т. година го осъди на 5 години и 1 месец затвор. На 6 декември в посолството на България в Ташкент отишъл чиновник в пандиза в Алмалъйк. Поискал на Тодоров да бъде публикуван документ за депортиране в България, защото в същия ден е влезнала в действие подписана от президента на Узбекистан прошка на българина и той трябвало да бъде освободен от пандиза. От посолството неотложно уведомили външното ни министерство, Министерството на правораздаването, Върховната касационна прокуратура, основния прокурор и Министерство на вътрешните работи. От бюрото на Интерпол в Ташкент дали отговор на българските управляващи, че на 6 декември 2023 година Тодоров е освободен от пандиза и неотложно е арестуван по настояването на България за екстрадиция.

Престъплението, за което е наказан Тодоров у нас, бе осъществено на 18 април 2009 година покрай някогашната дискотека “Соло ” в центъра на София. Тогава Илиян Тодоров наръга с нож трима младежи. 21-годишният Кирил Въжаров издъхна на място, а 24-годишният Васил Александров умря на път за болница. Тежко бе ранен приятелят им Кирил Димитров, който оцеля.

22-годишният тогава Тодоров се кри два дни и се съобщи изрусен и с изрязани издъно нокти, с цел да не може да бъде взет биологичен материал от жертвите. Той изкара в ареста към 2 години и половина. Неочаквано от Софийския градски съд получи оправдателна присъда и бе пуснат през декември 2011 година, което му разреши да провежда бягството си зад граница. Апелативният съд му постанови доживотна присъда, която през 2013 година бе доказана и от Върховен касационен съд.

Новината за връщането на наказания идва по-малко от два месеца, откакто у нас бяха на посещаване прокурори от Узбекистан, които организираха среща с и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР