Два екипа, едно състезание. От София до Скопие по въздух

...
Два екипа, едно състезание. От София до Скопие по въздух
Коментари Харесай

Експеримент на bTV: Със самолет или с кола се стига по-бързо до Скопие?


Два екипа, едно съревнование. От София до Скопие по въздух и земя.

Журналистите на bTV Кристина Газиева и Стоян Георгиев в „ шеметна надпревара” – кой ще стигне първи от знаково място в София до знаково място в Скопие?

Денят – събота. Часът – 3:30 ч. и половина сутринта. Мястото – храм-паметник „ Свети Александър Невски”.



Два екипа на bTV потеглят за Скопие. Екипът на Стоян Георгиев ще пътува с автомобил, а екипът на Кристина Газиева ще лети с… новооткритата самолетна линия сред двете столици.

Определят си място за среща – пред паметника на… жираф в Скопие.

Екипът на Стоян потегля с автомобила. Екипът на Криси няма огромен избор за превоз до летището.

Първият трен на метрото е чак в 5 ч. сутринта, единствено броени минути преди да излети полетът ѝ. Налага се екипът да вземе такси.



20 минути по-късно те към този момент са на Терминал 2. Спазили са правилото да бъдат на летището час и половина преди самия полет.

Разходът за таксито от храм-паметника „ Александър Невски “ до летището е близо 20 лева А по отношение на цената на самолетния билет – Криси и операторът Саша Осиченко си купуват допустимо най-евтиния вид – единствено с ръчен багаж. Излиза им по 82 лева на човек.



Късметлии са, тъй като единствено половин час по-късно същият билет към този момент е с 10 лв. по-скъп. А няколко часа по-късно, са още по-големи късметлии, тъй като тези билети към този момент са изчерпани. Остава разновидността за билет с чекиран багаж на стойност над 120 лева

Бордната карта към този момент у Криси. Оказва се обаче, че има разминаване в информацията. Ако в уеб страницата на самолетната компания написа, че полетът е в 5:25 ч., то на бордната карта написа, че полетът е в 6 ч. сутринта. Странно.



В 4:30 ч. екипът на Стоян към този момент наближава границата със Северна Македония. Докато екипът на Криси минава през инспекция на ръчен багаж и паспортен надзор. Това й лишава към 20 до 25 минути. Следва търпеливо очакване пред изхода за отклоняване към самолета.

Докато Стоян към този момент има с какво да се похвали: в 5:05 ч. минути е на границата със С. Македония.



Двата екипа поддържат видеовръзка по време на цялото пътешестване.

„ Ние сме на границата, сред българската и македонската страна. Пред нас има две коли и един рейс. И допускам, че след най-много половин час ще сме влезнали. Май се обрисува да ви изпреварим, а “, споделя Стоян.



„ Май по този начин се обрисува, въпреки че на всички места написа, че със самолета би трябвало да спестя три часа време и би трябвало да ми е доста по-евтино “, разяснява Криси.

А на летището следва следващото комплициране. Първо – полетът беше в 5:25 ч. по разписание. После на гише стана ясно, че полетът е за 6 ч. А на изхода за самолета ясното не беше толкоз ясно: полетът е за 6:05 ч.

И по този начин – нито един от трите разнообразни подадени часове за политане не се оказа правилен. Екипът излетява в 5:45 ч.

На борда пасажерите са шестима, без екипа на. Петима от тях са чужденци – група, пътуваща от Португалия за конференция в Скопие. Най-бърз се оказал разновидността с прехвърляне през София.

Шестият пътник е българка – Ивайла. „ Често вървя до Скопие и за мен е доста комфортно. По-бързо, икономисвам от времето си. И се надявам оттук нататък единствено да хвърча “, споделя Ивайла. Платила е 100 евро за билет отиване и връщане.



Междувременно екипът на Стоян е все по-близо и по-близо до крайната цел – паметника на жирафа в Скопие.

Около 20 минути лишава на екипа на Криси да слезе от самолета и да мине през паспортен надзор. Следващата им задача е да ревизират по какъв начин от летището могат да стигнат до паметника на жирафа. Вариантът е или с рейс, или с такси, като с такси ще излезе много по-скъпо.

Откриват спирката на градския превоз. Оказва се обаче, че първият рейс е в 8:30 сутринта, а в този миг е 6 ч. македонско време. Ще би трябвало да употребяват такси.



Таксито е с закрепена цена от 25 евро. Екипът на Криси няма избор и ще заплати.

Пътуването ще продължи към 30-ина минути, защото летището е на 25 километра от македонската столица.

Междувременно… екипът на Стоян идва на уреченото място, а този на Криси към момента пътува с таксито.



Срещата сред двата екипа на bTV става в 7:30 ч. българско време.

Значи за нас ни лиши 3 часа и половина, на вас ви лиши 4 часа, пресмята Стоян.



Равносметката: екипът на Стоян изхарчи 60 лева за гориво и 4 лева за тол такса в едната посока. Накратко: по 32 лева на човек, в случай че пътуват двама души.



Екипът на Криси изхарчи 164 лева за най-евтините самолетни билети. И още 70 лева за таксита. Накратко: по 117 лева на човек, в случай че пътуват двама души.



Екипът на Стоян пътува 3 часа и половина. Екипът на Криси – единствено 40 минути със аероплан, само че още много…много спомагателни минути преди и след полета, което в последна сметка я отреди на второ място в „ шеметната надпревара”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР