Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края

...
Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Два двигателя за МиГ-29 ще пристигнат от Полша до края на януари

Два мотора за МиГ-29 ще дойдат от Полша до края на януари. Това сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов по време на парламентарния надзор през днешния ден. Той отговори на въпрос на депутата от „ Възраждане “ Николай Дренчев, оповестява Българска телеграфна агенция.
Народният представител попита министъра дали Министерството на защитата прави проекти за преходния интервал сред прибързано изведения от употреба Миг-29 и закъсняващия F-16 и дали обмисля благоприятни условия за придобиване и въвеждане в употреба на „ промеждутъчен “ изтребител, който ще разреши на българската авиация в преходния интервал сред двете платформи да извършва конституционните си отговорности.

По отношение на доставката на заместваща платформа – на 26 март 2022 година президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО в Брюксел сложи въпроса пред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителите на делегации за нуждата от даване на самолети F-16 „ втора употреба “, изясни Стоянов. Той добави, че през юни тогавашният министър на защитата Драгомир Заков е изпратил писма до Съединени американски щати, Италия, Испания, Франция, Швеция и Нидерландия. Страната ни е получила негативен отговор от Испания, Италия и Нидерландия, а от Съединени американски щати не са дали отговор, сподели още министърът. 
След 2 август, когато служебното държавно управление встъпва в служба, още веднъж са били изпратени писма до Съединени американски щати, Франция, Швеция и Израел. Създадена е работна група за оценка на постъпващата информация. Към момента няма постъпила съответна информация, посочи Димитър Стоянов.
Министърът сподели, че са извършени срещи с представители на Франция, Швеция и Израел. Проведена е рекогносцировка на летище „ Граф Игнатиево “ и „ Безмер “ за вероятно разполагане на разнообразни видове самолети от страна на Франция и Швеция, изясни той. 

Димитър Стоянов уточни, че е провел работни срещи с министрите на защитата на Швеция, Нидерландия и Съединени американски щати, на които са коментирани благоприятни условия за даване на заместваща платформа. " Това, което търсим като заместваща платформа, е аероплан „ втора употреба “, по опция на лизинг. Това, което ни оферират обаче, са нови самолети или „ втора употреба “, само че за продажба, а не на лизинг ", разяснява той. 
" Последното увещание е, че от Швеция при започване на февруари ще постъпят оферти като груба цена за това по какъв начин могат да бъдат добити самолети ", заяви министърът.
" Надявам се да не стигнем до такава степен, че да скъсаме една 110-годишна история от изтребителната ни авиация ", съобщи Димитър Стоянов и напомни, че от 1952 година страната ни носи бойно дежурство без спиране. 
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
13 Яну 202333313 Яну 202317713 Яну 202355913 Яну 202349113 Яну 2023130413 Яну 2023448КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023268811 Яну 202367711 Яну 202354628 Дек 2022849
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР