Два дрона са атакували тази нощ столицата на Руската федерация

...
Два дрона са атакували тази нощ столицата на Руската федерация
Коментари Харесай

Дрон удари сгради в бизнес център в Москва, няма пострадали

Два дрона са атакували тази нощ столицата на Руската федерация Москва.

Безпилотен летателен уред се удари в постройката на бизнес център на проспект " Лихачов " в съветската столица Москва. По предварителна информация няма потърпевши.

 

Това оповестява ТАСС, като цитира известие на службите за незабавна помощ.

 

Съобщава се за детонация. Счупени са стъкла на повърхност от 50 кв.м. м на 17-ия и 18-ия етаж на небостъргача.

По-рано беше обявено, че фрагменти от дрон са открити на Комсомолски проспект покрай къща 17.

В момента придвижването по алеята е блокирано. Спешна помощ и чиновници на реда са на място.

Кметът на Москва Сергей Собянин потвърди за случая, няма съществени опустошения, както и потърпевши. Всички оперативни служби работят на място.

 

Руското министерство на защитата упрекна Украйна в " терористична " офанзива с дронове против Москва в понеделник, откакто кметът на града сподели, че са били ударени две здания, а медии оповестиха, че парчета са открити близо до постройките на министерството на защитата, съобщи " Ройтерс ".

Министерството на защитата заяви в " Телеграм ", че два дрона " са били заглушени и разрушени ".   " Опитът на Киев да нападна с безпилотни летателни апарати бе кръстосан, дроновете са обезвредени със средствата на радиоелектронната битка ", декларира съветското МО.

Кметът Сергей Собянин съобщи в " Телеграм ", че две нежилищни здания са били ударени към 4 часа сутринта, като добави, че няма " съществени вреди или жертви ".

Движението беше затворено по Комсомолския проспект, както и по проспекта " Лихачов " в южната част на Москва, където беше развалена висока офис постройка, предадоха съветските осведомителни организации.

" Бях заспала и ме разсъни гърмеж, всичко стартира да се тресе ", сподели Полина, млада жена, която живее покрай високата постройка на " Лихачов ".

Телевизионният канал на съветското министерство на защитата " Звезда " разгласява малко видео в канала си в " Телеграм ", показващо висока постройка с изчезнали прозорци на последните етажи и развалена структура.

Други съветски канали в " Телеграм ", свързани с съветските сили за сигурност, разгласиха видеоклипове, показващи стъклени и бетонни парчета на това, което настояват, че е Комсомолския проспект.

Предполагаемата офанзива идва след близо седмица на продължаващи съветски удари по южното пристанище Одеса на Украйна, където в неделя ракети убиха един човек, раниха десетки и нанесоха огромни вреди на исторически православен храм.


Няма неотложен коментар от Киев. Украйна съвсем в никакъв случай не поема обществено отговорност за офанзиви в Русия или на следена от Русия територия в Украйна, само че през последните месеци декларира, че унищожаването на съветската военна инфраструктура оказва помощ за контранастъплението на Киев.

Дронове и над Крим

Склад за муниции беше ударен рано в понеделник в Джанкой в Крим, а съветските сили за противовъздушна защита са прехванали или заглушили 11 дрона над региона, сподели чиновник, назначен от Русия, представен от " Ройтерс ".

Сергей Аксьонов, назначеният от Русия губернатор на Кримския полуостров, съобщи още, че жилищна постройка е била развалена в региона.

Засега не е ясно дали складът за муниции е бил непосредствено ударен от дрон или е бил развален от падащи парчета от дрон.

Русия има военновъздушна база покрай Джанкой. Украински публични лица от дълго време настояват, че градът и близките региони са превърнати в най-голямата военна база на Москва в Крим.
Аксьонов съобщи в " Телеграм ", че " от съображения за сигурност " железопътният и автомобилният трафик в региона са прекратени.

Агенция " Ройтерс " не е съумяла без значение да ревизира известията за офанзивите. Няма неотложен коментар от Украйна за хипотетичната офанзива.

 

Тази година няколко пъти безпилотни летателни апарати са имали за цел столицата на Русия, като офанзивите не са чести, за разлика от дроновете, които вече съвсем регулярно летят към Крим. Украинските военни не поемат непосредствено отговорност за офанзивите, но когато става въпрос за Москва даже са заявявали, че нямат интерес на процедура да реализират такива офанзиви, в това число намеквайки, че това би било амортизиране на скъп запас.

 

На 4 юли три дрона бяха свалени в покрайнините на Москва бе затворено летище " Внуково ". На 30 май общо осем дрона бяха засечени в региона Москва, като два се разрушиха във високи жилищни здания, само че нямаше съществено потърпевши хора.

 

Най-зрелищната офанзива с дрон бе осъществена на 3 май над Кремъл, няколко дни преди Парада на успеха на 9 май. Акатаката предзвика остри реакции на всички равнища в Москва, но , в това число и поради безсмислието на офанзивата, защото нямали цели в Москва.

 

Припомняме, че на 22 юли дронове летяха към Крим и пламтя склад за муниции. Движението на коли по Кримския мост бе " краткотрайно спряно ". Това бе следващата офанзива към Крим за една седмица, откакто първоначално й бе развален и самия мост на Керченския проток.

 

Украинският президент Володимир Зеленски преди този момент отбрани правото на Украйна да нанася удари по Кримския мост, свързващ съветската територия с анексирания Крим.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР