Два дни след срещата на унгарския премиер Виктор Орбан с

...
Два дни след срещата на унгарския премиер Виктор Орбан с
Коментари Харесай

Сближаването на Унгария с Русия силно тревожи страните в НАТО

Два дни след срещата на унгарския министър председател Виктор Орбан с Владимир Путин, посланици от страните от НАТО и Швеция се събраха в Будапеща, с цел да изразят възходящата си угриженост по отношение на унгарско-руското доближаване, заяви „ TVP World ”.

„ Имаме основателни опасения за сигурността и чакаме те да бъдат взети съществено “, сподели посланикът на Съединени американски щати в Будапеща Дейвид Пресман.

Той добави, че всички участници в срещата са обезпокоени от обстоятелството, че министър председателят на Унгария се е срещнал с Путин в Пекин, макар че съветският президент е преследван от Международния углавен съд в Хага за военни закононарушения, осъществени от съветските сили в Украйна.

„ Притеснително е, че Унгария избра да се ангажира с Путин по този метод. Също по този начин езикът, употребен от премиера, с цел да опише войната на Путин в Украйна. И двата въпроса изискват разискване “, акцентира Пресман, имайки поради характеризирането на войната в Украйна от Орбан като „ специфична военна интервенция “.

„ Лидерът на Унгария избира да застане до човек, чиито сили са виновни за закононарушения против човечеството в Украйна и който е изолиран измежду нашите съдружници. Докато Русия нападна украински цивилни, Унгария търси търговски покупко-продажби “, написа по-рано американският дипломат в своя профил в „ X “.

Унгарските политици постоянно се срещат с сътрудниците си в Русия и Беларус. В края на седмицата външният министър на Унгария Петер Сиярто пътува до Москва за енергийна среща на върха, отбелязвайки петото си посещаване в Русия след нахлуването в Украйна.

Премиерът Орбан организира двустранни диалози с съветския държавен глава в Пекин, както беше обявено от представителя на Орбан. По време на срещата с съветския водач Орбан съобщи, че „ Унгария в никакъв случай не е имала за цел борба с Русия, а близки връзки “. Той добави: „ Опитваме се да запазим двустранните контакти в лицето на по-широкото интернационално напрежение. “

Нито Орбан, нито Сиярто са посещавали Киев от началото на съветската инвазия./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР