Два дни след като шумно анонсира намеренията си, Министерството на

...
Два дни след като шумно анонсира намеренията си, Министерството на
Коментари Харесай

Служебната власт бързо се отказа от двойната тарифа за тока

Два дни откакто шумно анонсира желанията си, Министерството на енергетиката (МЕ) се отхвърли да внася предложение за двойна цена на тока за битовите консуматори. 
Решението се аргументира с " постигнатите триумфи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система ", като в известието министерството си приписва и двойното понижаване на цената на газа, което се дължи на външни фактори и е реалност и на международните тържища. Заради всичко това не се налагало въвеждане на двойни цени на тока.
С аргумента отбрана на битовите консуматори и на бюджетните средства служебният енергиен министър Росен Христов разгласи пред публицисти в петък предлагането на ведомството към Народното събрание да утвърди въвеждането на два прага на контролирани евтини и субсидирани цени за зимно и лятно електропотребление от 1 януари 2023 година Идеята постановяваше редица промени в Закона за енергетиката.
Изчисленията на специалистите във ведомството посочили, че 90% от потребителите на ток употребяват през зимата до 800 кВтч месечно и до 300 кВтч - през лятото.
Затова предлагането бе до този предел на консумация да се заплаща по избрани от КЕВР цени, а над нея - по цена, която съответното електроснабдително сдружение ще пресмята по отношение на средноборсовата за месеца на надхвърления предел на потреблението, изясни енергийният министър. Целта, по думите му е, да се защитят клиентите, само че и да се запазят средства за компенсиране на други енергийни потребности, а тези 10% с огромното ползване да пестят или да заплащат действителните цени на електрическата енергия.
Служебното държавно управление изрично няма да извежда битовите консуматори на свободния пазар на електрическа сила. България е третият чист експортьор на електрическа сила в Европа и няма да се допусне жителите да са натоварени с непостижими сметки за ток, обявиха обаче два дни по-късно от МЕ.
" В момента няма потребност от две цени. Стабилизирахме доставките на газ като цена и количества. Нашите ограничения работят. Няма незабавна потребност от мярката за две цени ", съобщи по-късно служебният министър Росен Христов. По неговите думи предлагането за тях било планувано като буфер при вероятно утежняване на обстановката с цени на газ и други енергийни източници. " Всичко остава по този начин, както е досега. Нашето предложение подлежеше на публично разискване и на разискване в Народното събрание. Избързахме с неговото оповестяване, не чакахме такава политизация на въпроса. Вместо да оказва помощ на обществото, това предложение основава стрес ", сподели министър Христов. Той съобщи, че самодейността е в ръцете на партиите.
Минимум две компании щели да вземат участие в търга за нуклеарно гориво
Минимум две компании ще вземат участие в търга за доставка и култивиране на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ". Към момента към този момент са водени диалози с " Уестингхаус ", в процедурата влиза и френската " Фраматом ", съобщи Христов. Според министъра по тематиката работи група от най-признатите интернационалните специалисти. " Едно е да си приказваме за футбол, напълно друго - за нуклеарна сигурност ", акцентира енергийният министър. Той приканва всички специалисти да се включат в дебата, тъй като в противоположен случай " нещата отиват към политическо говорене ".>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР