Два дни след като климатична среща не успя да постигне

...
Два дни след като климатична среща не успя да постигне
Коментари Харесай

ООН: Глобалното затопляне пряко застрашава човечеството

Два дни откакто климатична среща не съумя да реализира съществени обещания за понижаване на нездравословните излъчвания, Организация на обединените нации предизвести през днешния ден, че световното стопляне опустошава океаните и ледовете на Земята по метод, който директно заплашва огромна част от човечеството, съобщи Агенция Франс Прес.

Топящите се ледове и ледници, повишаващото се равнище на моретата, мъртви зони в океаните, замърсяване – всичко това унищожава морския живот и възобновими източници на прясна вода и води до супербури, които опустошават огромни градове всяка година. Това сочат изводите от основна оценка, утвърдена от Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), в който членуват 195 народи.

Някои от тези въздействия са необратими.

Докладът, който обгръща 7000 проучвания, е отрезвяващо увещание, че рекордните размери нездравословни излъчвания, най-вече от изгорени фосилни горива, тласкат планетата към климат, който нашият тип не може да понесе.

Но документът сигнализира и по-ясно от преди за потребността от битка с измененията, които към този момент не може да бъдат отбягвани.

За някои островни народи и крайбрежни градове актуалната наклонност значи съвсем несъмнено търсене на нов дом.

Сред прогнозите в отчета климатичните промени са създали тропическите стихии по-големи и по-мощни и идните десетилетия ще засилят капацитета им, в случай че световното стопляне не бъде лимитирано до два градуса по Целзий.

Към средата на века над 1 милиарда душ ще живеят в региони, застрашени от циклони, огромни наводнения и други рискови феномени, се споделя още в текста.

От 2005 година равнището на моретата се покачва 2,5 пъти по-бързо спрямо ХХ век, най-вече поради топящите се ледени покривки. А отбраната от провокираните от тази наклонност наводнения ще коства на човечеството стотици милиарди. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР