Два дни след 22-ата годишнина от джихадистките атаки от 11

...
Два дни след 22-ата годишнина от джихадистките атаки от 11
Коментари Харесай

Откриха арт център на мястото на кулите-близнаци, взривени на 11 септември

Два дни след 22-ата годишнина от джихадистките офанзиви от 11 септември 2001 година в Ню Йорк бе открит нов център за театрални изкуства на мястото на разрушенията в Манхатън, съобщи АП.

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хокул, кметът на мегаполиса Ерик Адамс, един от неговите прародители Майкъл Блумбърг и милиардерът Рон Перелман, който даде името си на центъра за театрални изкуства, по-скоро държаха дружно, вместо да разрежат, огромна лента при тържественото разкриване.



Центърът за театрални изкуства „ Перелман “ ще отвори порти за публиката на 19 септември със серия от пет концерта.

Това е последният стадий от реконструкцията на южния завършек на Манхатън, където до 11 септември 2001 година се издигаха двете кули-близнаци на Световния търговски център.

На тяхно място през днешния ден има две впечатляващи мемориални езера, огромен възпоменателен музей и няколко небостъргача, в това число гигантската кула на новия Световен търговски център.



„ Загубих тук брачна половинка си Дейвид и всякога, когато отида на това място, душевното ми положение се трансформира: от възприятието за жестока и необяснима загуба до прилива от вяра, който ме изпълва две десетилетия по-късно “, показа по време на церемонията Пола Грант Бери, член на журито, избрало плана на мемориалния комплекс за 11 септември.



След атентатите управляващите на Ню Йорк желаеха да построят център за изкуства на „ Кота нула “, който щеше да носи на своя фронтон откъс от американския композитор и диригент Ленард Бърнстейн след убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 година: „ Това ще бъде нашият отговор на насилието: да сътворяваме музика, която е още по-наситена, още по-красива и още по-вярна “.

Това заричане беше прочетено при откриването на центъра „ Перелман “, при което беше изпълнена песента „ Somewhere “ от мюзикъла „ Уестсайдска история “, композирана от Бърнстейн по текст на Стивън Сондхайм.



Сградата - куб от стъкло, бетон, стомана и мрамор, бе построена за няколко години в подножието на новия Световен търговски център.

С повърхност от 12 000 квадратни метра, тя коства 500 милиона $, предоставени от частни фондове, в това число 75 милиона, дарени от Рон Перелман и 130 000 от Майкъл Блумбърг.

За феновете на балета, операта, музиката и театъра Центърът „ Перелман “ разполага с три модулни амфитеатъра с потенциал от 90 до 950 места.



„ Изкуствата, както всички знаем, са в основата на това, което прави Ню Йорк пътеводна светлина за хората по света “, сподели Майкъл Блумбърг, който беше кмет през десетилетието след 11 септември (2002-2013 г.).

Най-смъртоносните терористични офанзиви в човешката история оставиха общо 2977 убити (включително 2753 в Световния търговски център) и близо 6300 ранени, сочи формалният отчет.



Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР