Два бяха основните проблеми, които касаеха “Наука и доведоха до

...
Два бяха основните проблеми, които касаеха “Наука и доведоха до
Коментари Харесай

Сбогом, Пирс! Старият стиковъчен възел бе изхвърлен от МКС, за да освободи място за Наука!

Два бяха главните проблеми, които касаеха “Наука ” и доведоха до отлагането на разкачването на “Пирс ” с три дни. Единият бе обвързван с горивната система, а другият – със системата за автоматизирано съединяване “Курс ”. След дълги премеждия в събота най-накрая бяха задействани главните мотори на “Наука ”, а в неделя беше извършено и първото сполучливо тестване на “Курс ”. 

Разкачването на “Пирс ” от МКС беше осъществено чрез товарния галактически транспортен съд “Прогрес МС-16 ”, като комплексът “Пирс-Прогрес ” напусна орбиталната станция в 13:55 ч. българско време. В 17:42 ч. “Пирс ” навлезе в плътните пластове на земната атмосфера и изгоря. Дребни парчета може да са попаднали на територията на Тихия океан. 

Така “Пирс ” се трансформира в първия дълготраен модул на МКС, който бе пенсиониран и изведен от орбита. Но ироничното е, че когато “Пирс ” бе изстрелван при започване на новото хилядолетие, никой не предполагаше, че ще е дълготраен съставен елемент на станцията. Когато той бе прибавен към надирния порт на модула “Звезда ” на 17 септември 2001 година, концепцията беше да служи като краткотраен стиковъчен възел, до момента в който новите съветски модули бъдат прикачени. И това трябваше да стане най-късно през 2006 година.

Но историята се разви по друг метод. Докато Съединени американски щати, Япония и Европейската галактическа организация приключиха сполучливо своите сегменти на МКС, Русия не съумя да го направи поради недоимъка на средства. Първоначално Роскосмос планираше към “Звезда ” да бъде прикачен специфичен повсеместен модул за съединяване, а към него – няколко научни лаборатории. Но това се оказа непостижимо.

Затова беше прибавен различен проект – аварийният модул на “Заря ”, който стоеше в хангара, да бъде преобразуван в съвременна научна лаборатория. Именно по този начин се роди “Наука ”, но изпълнението на проекта не протече безпрепятствено. Руснаците се надяваха “Наука ” да лети през 2007 година, само че трябваше да бъдат преодолени голям брой механически проблеми – в това число такива, свързани със замърсяването на резервоарите на модула с железни стърготини и амортизацията на каучуковите съставни елементи (породено от дългия престой на Земята). 

Но всичко това е в историята – или най-малко по този начин се надяваме. “Пирс ” е потънал в океана. Чакаме скачването на “Наука ”! 

За повече информация по отношение на днешното разкачване, четете на уеб страницата на Роскосмос

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР