Два бойни кораба на ВМС на Съединените щати навлязоха в

...
Два бойни кораба на ВМС на Съединените щати навлязоха в
Коментари Харесай

САЩ изпратиха два военни кораба през Тайванския проток, за първи път след посещението на Пелоси

Два бойни кораба на Военноморски сили на Съединените щати навлязоха в Тайванския проток. Това е първият американски военноморски пренос по водния път след изостряне на напрежението сред Съединени американски щати и Китай този месец, поради визитата на острова от ръководителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Крайцерите с управляеми ракети USS Antietam и USS Chancellorsville в неделя се насочиха на странствуване „ през ​​води, където в намерено море се ползва свободата на навигация и прехвръкване в сходство с интернационалното право “, се споделя в изказване на 7-ми американски флот в Япония. В него се добавя, че преносът „ продължава “ и че до момента не е имало „ интервенция от непознати военни сили “.

„ Тези кораби минават през кулоар в пролива, който е оттатък териториалното море на която и да е крайбрежна страна. Транзитът на корабите през Тайванския проток показва уговорката на Съединените щати за свободен и отворен Индо-Тих океан. Военните на Съединените щати летят, плават и оперират на всички места, където интернационалното право разрешава “, се споделя в известието.

Китайското военно командване съобщи, че следи двата кораба, поддържайки висока степен на подготвеност и е „ готово да осуети всяка провокация “.

Тайванския проток е воден сектор от 180 километра, който разделя демократичния самоуправляващ се остров Тайван от континентален Китай. Пекин претендира за суверенитет над Тайван, макар че ръководещата комунистическа партия на Китай в никакъв случай не е направлявала острова и счита пролива за част от своите „ вътрешни води “.

Американският флот обаче счита, че по-голямата част от пролива е в интернационалните води. Военноморските сили се базират на интернационален закон, който дефинира териториалните води като разпростряли се на 12 морски благи (22,2 километра) от бреговата линия на дадена страна и постоянно изпраща своите военни кораби през пролива в това число разрушителите с управляеми ракети като USS Benfold и USS Порт Роял.

Тези преноси провокираха гневни реакции от Пекин.

„ Честите провокации и показност от страна на Съединени американски щати изцяло показват, че Съединени американски щати са разрушителят на мира и стабилността в Тайванския проток и основават опасности за сигурността в Тайванския пролив “, сподели полковник Ши Йи, представител на Народната освободителна войска, след прекосяването на USS  Benfold на 19 юли.

Освен това Пекин ускори военните маневри в пролива и в небето над него  след визитата на Пелоси на острова по-рано този месец.

Броени минути след кацането на Пелоси в Тайван на 2 август китайската войска разгласи четиридневни военни учения в шест зони, обграждащи острова. Маневрите включваха изстрелване на балистични ракети във водите към Тайван, многочислени китайски военни кораби, плаващи в Тайванския пролив, и десетки бойни самолети на НОАК, нарушаващи междинната линия –  точката сред континентален Китай и Тайван. Откакто тези учения публично завършиха, военните самолети на НОАК не престават да пресичат междинната линия всеки ден.

Никълъс Бърнс, американският дипломат в Китай, сподели пред CNN предходната седмица, че отговорът на Пекин на визитата на Пелоси в Тайван е бил „ прекален “.
„ Ние не имаме вяра, че би трябвало да има рецесия в връзките сред Съединени американски щати и Китай поради мирното посещениена ръководителя на Камарата на представителите в Тайван. Това беше рецесия, основана от държавното управление в Пекин “, сподели Бърнс в изявление.

Американски чиновници обявиха, че Вашингтон няма да промени метода, по който американските военни оперират в района.

„ Ще продължим да летим, плаваме и оперираме там, където интернационалното право разрешава, в сходство с дългогодишния ни ангажимент за независимост на корабоплаването и това включва осъществяване на общоприети въздушни и морски преноси през Тайванския пролив през идващите няколко седмици “, сподели Кърт Кембъл, Координаторът на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за Индо-Тихия океан пред кореспонденти в Белия дом на 12 август.

Текстът е оповестен в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР