ДВ: Kак войната на Русия срещу Украйна се отразява върху

...
ДВ: Kак войната на Русия срещу Украйна се отразява върху
Коментари Харесай

Миша Глени: Войната в Украйна, сигурността на България и ЕС

Дъждовни води: Kак войната на Русия против Украйна се отразява върху средно- и източноевропейските страни? Все отново таман те са най-близките съседи.

Миша Глени: Отражението ѝ е гигантско. На първо място бягащите хора. 6,5 милиона украинци бягат от войната, а доста от тях остават в Средна и в Източна Европа. Чешката република, да вземем за пример, има максимален брой украински бежанци на глава от популацията, Полша пък е приела най-големия безспорен брой бежанци, само че тя е доста по-голяма страна. На второ място идва въпросът за сигурността - за това дали тези страни също могат да станат обект на нахлуване. Според мен това не е изключително евентуално, тъй като те членуват в НАТО и в случай че Русия реши да нападне балтийските страни или Полша…

Дъждовни води: Румъния и България също…

Глени: Да, Румъния и България също. Тогава ще се задейства член 5 от Договора за НАТО и ще се окаже, че НАТО е във война с Русия. В момента ние виждаме, че Русия не съумява да реализира съвсем никакъв прогрес във войната си против своя по-малък и по-слаб (според нейните очаквания) комшия, камо ли пък против НАТО. На трето място е казусът със зърното, който е изключително сериозен в тази ситуация с Полша, Словакия, Чешката република и другите страни, възразяващи против това украинското зърно да идва на европейския пазар. На последно място бих загатнал и опцията Украйна да влезе в Европейски Съюз. Това напълно би трансформирало обстановката, а следствията сега са необозрими. То и в този момент вътре в Европейски Съюз съществува и мнение, че не трябва да оказваме помощ толкоз доста на Украйна. Помощта за Украйна се трансформира във вътрешнополитическа тематика в разнообразни страни от Европейски Съюз като Словакия…

Дъждовни води: България…

Глени: Да, и България. Същото се случва даже в Съединени американски щати, където има мощни изолационистки сили вътре в Републиканската партия. Тези сили питат за какво би трябвало да се дават толкоз пари на Украйна, само че премълчават обстоятелството, че 80% от тези пари въобще не излизат от Съединени американски щати, защото се вливат във военната индустрия. Това си е класика, когато става дума за американска военна помощ.

Дъждовни води: А какъв брой ще продължи тази война, по какъв начин мислите?

Глени: Руското нахлуване против Украйна прекатурна света с главата надолу. И тази война по никакъв начин няма да е лесна – нито за Русия, нито за Украйна. Войната без подозрение ще продължи и следващата година.

Дъждовни води: Изборите в Словакия, изборите в Полша - въпросът в последно време като че ли постоянно е еднакъв: същинска народна власт или популизъм?

Миша Глени: " Отражението на войната в Украйна е гигантско " Снимка: Robert Newald/picture alliance

Глени: Това е същата тази поляризация, както в Обединеното кралство на гласуването за Брекзита. Виждаме и възхода на „ Алтернатива за Германия “, Льо Пен е в мощна позиция във Франция. Тъй че това не е някакво характерно събитие единствено в Средна и в Източна Европа. В множеството страни нещата се движат по острието на бръснача. Обществата са доста разграничени, доста поляризирани.

Дъждовни води: Дали в тази обстановка можем да чакаме скорошно участие на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз? И мислите ли, че България може да блокира Северна Македония?

Глени: Знаем, че България изиска Северна Македония да си промени конституцията. Няма да си изкривявам душата: това е напълно безконтролно от страна на българската политическа класа. Но също така ние за жалост следим и изостряне на напреженията сред Косово и Сърбия. Това е извънредно значимо – тъй като, без да се реши този спор, е доста мъчно да се води кохерентна политика във връзка с Западните Балкани. Но във въздуха блуждаят и други хрумвания, да вземем за пример за разнообразни типове участие в Европейски Съюз. Или пък за приемането първо на Черна гора и на Молдова. Да вземем Черна гора. Там живеят единствено 800 000 души и Европейски Съюз за една нощ може да я „ преглътне “, без даже някой да забележи. Това обаче ще има необикновено мощно алегорично значение за задачите на Западни Балкани. Албания също работи доста съществено за постигане на стандартите на Европейски Съюз, същото важи и за Северна Македония, без значение от българските обструкции. В резюме: има много учредения за оптимизъм, само че упоменатите нагоре фактори хвърлят сериозна сянка върху вероятностите на Западните Балкани за участие в Европейски Съюз.

Миша Глени е един от най-авторитетните анализатори на политиката на Балканите. Като сътрудник на БиБиСи през 90-те години на предишния век той осведоми за войните в някогашна Югославия. По-късно написа няколко книги за политическите процеси в Централна и Източна Европа и отделя изключително внимание на тематиката за проведената престъпност. По негова книга е сниман сериалът „ Макмафия “. От 2022 година Миша Глени е ректор на Института за науките за индивида във Виена. Александър Андреев беседва с Миша Глени в границите на тазгодишния Humanities Festival във Виена.

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Съединени американски щати: Оръжия за Украйна от американски фабрики

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР