Дунавското хоро не е фолклор, има си автор, правата са

...
Дунавското хоро не е фолклор, има си автор, правата са
Коментари Харесай

Община Русе е платила музикалните права за Дунавското хоро

" Дунавското хоро не е фолклор, има си създател, правата са в границите на 70 години ", разяснява шефът на РИМ проф. Николай Ненов

Край на спонтанните Дунавски хора - към този момент ще се следи за платени авторски права за обичайното за Нова година хоро, чиито композитор е Дико Илиев.

От " Музикаутор " предизвестяват, че всеки, който пуска мелодията без да се е съобразил със закона, може да бъде глобен. Забраната важи за заведения за хранене, нощни заведения, хотели.

Със сигурност и тази Нова година русенци ще я посрещнат на площада, хванати за ръце, под звуците на Дунавското хоро, тъй като от Общината са се погрижили да уредят заплащането на авторските права, съобщи.

В доста от заведенията обаче правото северняшко хоро няма да звучи. Диджеите са сюрпризирани от възбраната на " Музикаутор " и са подготвени да извадят от плейлистите си обичаното хоро на българина, с цел да не бъдат санкционирани. А глобата в действителност е солена от 2 до 20 хиляди лв.. Оказва се, че наследниците на Дико Илиев - основателя на Дунавското хоро, са защитили мелодията с авторски права до 2056 година и всяко нейно обществено осъществяване би трябвало да е законово уредено.

Преди 85 години Дико Илиев основава Дунавското хоро, което чуеш ли го един път остава вечно в съзнанието ти. Композира го, до момента в който работи с оркестъра на 36-ти пехотен полк в Оряхово.

" Дунавското хоро не е фолклор, има си създател. Заради това неговите права се пазят, несъмнено от своя създател и от неговите наследници. Когато става дума за такова произведение, което е музикално правата са в границите на 70 години. Така, че напълно естествено, който употребява това произведение заплаща някаква част от него ", сподели проф. доктор Николай Ненов - шеф на РИМ-Русе.

Дунавското хоро обаче е знак на веселията в Новогодишната нощ на генерации българи и по традиция звучи след речта на президента, химна на България и " Многая лета ". Събира хората по площадите и е едно от най-лесните, тъй като броенето му е двутактово. Превърнало се е традиция по сватби и други огромни тържества. Затова предизвестието на " Музикаутор " да не се пуска на обществени места без уредени права, тормози представителите на развлекателния отрасъл.

" Хората си го знаят и си го обичат. Да кажат какъв брой би трябвало да се заплати. Като би трябвало на следващия ден няма да го пускаме хорото. Това хоро е с доста неприятно качество. " Музикаутор " като желаят авторски права да вземат да създадат един прекрасен реместър на хорото и да уведомяват авансово за тия неща. Контролът ще го пуснеш в 0 ч и 5 минути и кой ще пристигна да огледа и ще ти каже дай да ти направя един акт. Странно ми е ", споделя диджеят Йордан Йорданов.

Министерството на културата дава отговор за контрола дали Дунавското хоро звучи с годен музикален лиценз или не, а инспекции в новогодишната нощ не са изключени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР