Думите не стигат“ би възкликнал поетът при вида на Крушунските

...
Думите не стигат“ би възкликнал поетът при вида на Крушунските
Коментари Харесай

Удивителните Крушунски водопади

„ Думите не стигат “ би възкликнал поетът при типа на Крушунските водопади. Това е едно от най-красивите места в България. Толкова впечатляващо е това създание на природата, че просто не може да бъде разказано, а единствено забелязано. Девствена дива природа, чиста и непокътната от цивилизацията – това е мястото на Крушунските водопади. За да стигнете до тях, минавате по една чудно красива еко пътека с голям брой дървени мостчета и стълби. Наоколо ви обгръща гъста растителност, през която мъчно се вижда даже пенливата река Маарата, около която криволичи пътеката. Навлизайки във вътрешността в планината, внезапно пред очите ви се разкрива невероятната картина на неповторимите Крушунски водопади. Цяла водна приказност от прагове, басейни, водоскоци, редуващи се докъдето погледа стига. Падащи от 15 метрови карстови скали, Крушунските водопади са неповторими по хубост и влияние. Пътеката продължава да се вие сред формираните езерца и падове, около речните бързеи и скалите, доближава до карстови пещерни галерии и зали в тях. Крушунските водопади в действителност са най-голямата в България естествена водна травертинова каскада.

 Продължавайки напред по еко пътеката, най-сетне се озовавате до пещерата, от която извира река Маарата – реката, която основава този хубав воден театър, наименуван Крушунски водопади. Тук, до самия вход на пещерата, можете да се събуете и разхладите в прохладните тихи и спокойни води, преди да са се впуснали в своя бяг по карстовия скален масив надолу. Достигането до извора, до мястото, от където потеглят Крушунските водопади, е в действителност неизмеримо прекарване, което стопира дъха и остава своя отпечатък вечно. Крушунските водопади е едно от най-живописните и красиви естествени кътчета в България. Както подсказва името им, те се намират в един до скоро непорочен район на България – край село Крушуна, Ловешко. Малкото китно селце е ситуирано на към 30 км от Ловеч, в община Летница. Сравнително близо е и до Плевен – на 50 км.

 Крушунските водопади са най-голямата водна каскада в страната – включват многочислени водни басейни, водоскоци и богато многообразие от растителен и скотски тип. Уникалната и магическа панорама на водопадите стопира дъха на хилядите гости, а местността може да се види в целия си искра и хубост напролет, когато се заражда новото начало и новия живот. Крушунските водопади, наречени още Маарата, съставляват травертинова водна каскада, като по пътя на водата са формирани голям брой прагове. Най-големият водопад се спуска от към 20 метра височина, като се разделя на няколко по-малки. Местността прилича на другоземен остров и би била изцяло непроходима, в случай че не беше основана обезопасена екопътека, която води до върха, на който е ситуирана пещерата Водопада, даваща началото на живописните водопади. 

 Екопътеката пропълзава около бистрата и прохладна вода и се промушва около варовиковата канара в близост. Тя дава опция на многочислените гости да се насладят на невероятна панорама: водопадите, стичащата се вода, множеството водни басейни и богатата растителност в близост. Тази атмосфера основава чувството, че сте попаднали на някое екзотично място, разказано в книгите или забелязано във филмите. Водата, която се стича по скалите в близост, внася хладина през горещите летни дни, които са най-предпочитани за посещаване на местността и основава неповторима атмосфера на уют и успокоение. Главния водопад се разделя на ръкави и оттова и на по дребни водни каскади, които падайки, образуват доста красиви карстови тераси. Освен главният водопад, каскадата включва още два по-малки водопада, като един от тях носи името Малката Маарата.Благодарение на осеяната с голям брой пътеки околност, посетителите имат опция да се изкачат до извора на водопадите и да доближат до няколко пещери, които се намират наоколо до Крушуна. Тези пещери са Деветашката пещера, Горник и Урушка Маара. Въздухът е мокър, като всяка секунда милиони водни капки се подвигат и падат на земята.За стотици години водната бликам е издълбала хиляди прагове и неравности в скалите. Тя е оформила и дребни езерца и басейнчета, които са извънредно бистри – толкоз бистри, че човек умерено може да се огледа в тях. Водата на Крушунските водопади е оцветена в блестящо синьо, което се дължи на разтворения травертин вътре. Това е тип варовик, който е песъчлив на цвят, само че когато пуснат във вода, отделя наследник цвят. Среща се в топли минерални води или води, богати на калций, защото се получава посредством отсрочване на калциев карбонат, присъщ за такива извори.

 Крушунските водопадите съставляват най-голямата в страната водна травертинова каскада. Скалите са най-вече от бигор, който е порест и има варовиков генезис. Това точно изяснява за какво са толкоз издълбани от водата и образуват причудливи форми на повърхността, а подземен – красиви пещерни галерии с подземни езера.

Инфо: www.staratakashta.net

Видео: SkyTrip

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР