Думите на президента не означават, че Москва възнамерява да възобнови

...
Думите на президента не означават, че Москва възнамерява да възобнови
Коментари Харесай

Последното предупреждение: Путин измъкна ядрената тояга

Думите на президента не значат, че Москва има намерение да възобнови тестванията на нуклеарно оръжие по лична самодейност. От друга страна, има съществени учредения да се счита, че Министерството на защитата и Росатом имат всичко готово на равнище желязо и уран. Кога земята ще трепери под краката на жителите на отдалечените райони и какво ще послужи като спусък за началото на тестванията.

При избрани условия Русия може да се откаже от мораториума върху нуклеарните опити и даже да тества успеваемостта на някои „ специфични муниции “. Това следва от думите на съветския президент Владимир Путин на 20-то съвещание на Международния спорен клуб „ Валдай “.

Обикновено сходни изявления се разграничават доста и не са по-малко тълкувани, тъй че е забавно да разберем в елементи какво сподели президентът и какво значи това в подтекста на настоящите събития.

Изявлението на Путин беше направено в отговор на въпрос на политолога и икономист Сергей Караганов, който попита дали е време да променим нуклеарната си теория, която в изискванията на един изменен свят стана прекомерно тревопасна:

Струва ми се, че сигурно е остаряла и даже наподобява несериозна, основана в други времена и може би в друга среда и даже следва остарели теории. Сдържането към този момент не работи. Не е ли време да променим доктрината за потреблението на нуклеарни оръжия в посока на понижаване на нуклеарния предел и да тръгнем - несъмнено, твърдо, само че много бързо - по стълбата на ескалацията на възпирането, отрезвявайки нашите сътрудници?

В отговор на това президентът сподели, че не вижда съответна причина за смяна на доктрината, само че е изцяло допустимо да се поправят някои точки, свързани със законовите отговорности на Русия във връзка с нуклеарните оръжия. По-специално Путин означи, че Съединени американски щати са подписали, само че не са утвърдили интернационално съглашение, забраняващо тестванията на нуклеарни оръжия. Русия обаче подписа и ратифицира този акт.

Не съм подготвен да кажа в този момент дали в действителност имаме потребност или не би трябвало да организираме проби. Но да се държим огледално в връзките със Съединени американски щати, дублирам още един път, когато Съединени американски щати подписаха, само че не ратифицираха, само че ние подписахме и ратифицирахме, по принцип може да се държим огледално със същите Съединени щати. Но това е въпрос на депутатите от Държавната дума. На доктрина тази ратификация може да бъде анулирана. Ако го създадем, това ще е изцяло задоволително.

Лесно се вижда, че президентът не даде обещание да стартира тестванията и даже не разгласи отдръпване от съглашението. Въпросът беше да се понижи равнището на поетите от страната ни отговорности до равнището, което Съединени американски щати поеха, само че не повече.

Путин ще е финален

В известна степен ръководителят на Русия повтори февруарското си предизвестие в малко по-мека форма. Тогава, обръщайки се с обръщение към Федералното заседание, Путин сподели, че Кремъл знае сигурно, че някои фигури във Вашингтон обмислят провеждането на „ натурални тествания на своите нуклеарни оръжия “ и желаят да тестват нови типове муниции. В тази връзка президентът разпореди на Министерството на защитата и Росатом да се приготвят за тествания на лично нуклеарно оръжие.

Разбира се, ние няма да сме първите, които ще създадат това. Но в случай че Съединените щати организират проби, ние също ще ги проведем. Никой не би трябвало да има рискови илюзии, че световният стратегически паритет може да бъде опустошен,

– акцентира тогава президентът.

Този път формулировката не беше толкоз твърда, само че поради обстоятелството, че съответните ведомства имаха повече от задоволително време да приготвят тестванията, не се оказа и доста по-мека.

Всъщност в този момент Путин се базира на правилото на взаимност, който беше основен във взаимоотношението сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати по време на Студената война и в последна сметка разреши да се избегне прерастването й в гореща и термоядрена война.

В същия подтекст Путин описа:

– за довеждане докрай на тестването на крилатата ракета с нуклеарен мотор „ Буревестник “, чиито тествания на полигона неотдавна озадачиха американски наблюдаващи ;

– за съществуването на стотици междуконтинентални балистични ракети, които ще бъдат употребявани за ответен удар;

– за слагане на бойно дежурство на най-новите свръхтежки междуконтинентални балистични ракети „ Сармат “.

Ако да, то къде и по какъв начин?

Ако Съединените щати стигнат до точката, в която Русия би трябвало да възобнови нуклеарните опити, най-вероятното място, където това ще се случи, е Централният нуклеарен полигон на архипелага Нова Земля.

Това място е доста едва обитаемо, отдалечено от други райони на страната, което разрешава тестване на муниции до клас мегатон. Предимството на архипелага е и опцията за осъществяване освен на атмосферни и подземни детонации, само че и на подводни тествания.

Най-големият полигон в Съюз на съветските социалистически републики, Семипалатинск, се оказа на територията на Казахстан след разпадането на Съюза и беше затворен през 1991 година

Ако приказваме за подземни тествания с ниска мощ, не можем да отхвърлим Капустин Яр в Астраханска област и полигона Тоцки в Оренбургска област. Независимо от това, вероятността от тяхното потребление е минимална, защото сходно решение ще провокира доста неодобрение измежду жителите и няма да обезпечи никакви механически преимущества.

Има по-малко сигурност за това какво може да се преживее. Вицепрезидентът на Руската академия за ракетни и артилерийски науки Константин Сивков в диалог с наблюдаващ на Царград означи, че за тестване могат да бъдат изпратени или изцяло нови артикули, или, назад, доста остарели.

Първо, тестванията разрешават да се сътвори кардинално нова бойна глава - да вземем за пример от мегатонен клас. Подобни на тези, които тествахме на 30 октомври 1961 година, с мощ 58 мегатона (има се поради тестването на „ Цар Бомба “. - Ред.). Това е да вземем за пример. Второ, това е тест за бойната успеваемост на към този момент съществуващите дълги години бойни глави,

– изясни нашият събеседник.

Като се има поради, че тестванията са позволени като отговор на американски дейности от сходен жанр и американците най-вероятно ще се опитат да проведат своите проби допустимо най-тайно, най-вероятен наподобява под земята гърмеж на нуклеарно устройство с ниска мощ.

Може също по този начин да се допусна, че тестването на нова бойна глава е по-вероятно, в сравнение с потвърждаването на функционалността на остарели муниции (въпреки че последното също не може да бъде отхвърлено). Това се потвърждава от една от фразите, изречени от Путин на Валдайския конгрес.

По предписание специалистите споделят, че това е ново оръжие и е належащо да се подсигурява, че специфичната бойна глава ще работи без отклонения и по тази причина би трябвало да се извършат проби,

– означи президентът.

Това допуска, че за тестване могат да бъдат изпратени бойна глава „ Буревестник “ с незнайна мощ, бойна глава „ Сармат “ с мощ 750 килотона и взривно устройство „ Посейдон “ без пълнителя, който обезпечава продължително радиоактивно замърсяване.

Тестването на муниции с дребен размер под килотон също наподобява доста евентуално. Такива заряди са предопределени да проникват в тактическата отбрана на съперника и демонстрирането на тяхната работа може да послужи като предизвестие против прехвърлянето на сходни устройства в Украйна.

Si vis pacem, para bellum

Сред експертната общественост има мнение, че западната помощ за режима в Киев е достигнала сегашните си размери, не на последно място тъй като Русия не беше подготвена да се бие същински. На всеки стадий съдружниците на Украйна виждаха опция да пресечен съветската игра, като просто усилят доставките „ малко повече “ и трансферират малко по-мощни оръжия на украинските въоръжени сили.

Илюзията за сякаш допустима победа на 30-милионна страна над исполин от 140 милиона изигра ролята на моркова, който докара американците и европейците до задънена улица: съвсем не им останаха козове и загубата в този момент наподобява прекомерно тежка.

Следователно фактът, че Русия демонстративно се готви за нуклеарна война, в това число и за очистване на следствията от нуклеарни удари на нейна територия, е доста вярна политика. В последна сметка римляните са измислили формулата за дейно попречване на спорове: Si vis pacem, para bellum („ Ако искаш мир, готви се за война “). Точно това прави в този момент Третият Рим, а дали формулата ще проработи ще покаже близкото бъдеще.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР