Думите му бяха в на народния представител Борислав Гуцанов от

...
Думите му бяха в на народния представител Борислав Гуцанов от
Коментари Харесай

Премиерът: Колапс на Украйна ще има последствия за Европа, много ...

Думите му бяха в на народния представител Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България ", който попита какъв брой се пада на България да заплати за Украйна и възнамерява ли се аудиенция от страната ни в Украйна.

даването на спомагателни 50 млрд.евро за Украйна от европейския бюджет.

 

Николай Денков обърна внимание, че през вчерашния ден решението за даване на средства за Украйна на среща на европейските водачи, е взето с цялостно единогласие. " От 27 страни членки 27 държавни ръководители бяха с позитивно мнение ", сподели министър председателят.

 

" Отпускат се 50 милиарда,евро, от които 17 милиарда евро са директни средства, 33 милиарда евро са заеми. Това е в многогодишна рамка, т.е. тези средства ще се отпускат в продължение на идващите няколко години до края на програмния интервал ", разясни Денков.

 

Според него, когато вършим оценка дали едни средства са вярно или погрешно дадени, би трябвало да си даваме сметка и за това какви са другите възможности и какво би станало, в случай че те не бъдат предоставени. " Един въпрос, който доста постоянно изпускате, изключително когато става дума за Украйна ", сподели министър-председателят. 

" Тези 50 милиарда евро са част от общия бюджет на Европейски Съюз, а употребяваната през вчерашния ден процедура беше актуализиране на многогодишната финансова рамка, в която бяха включени нови цели, като миграцията и Украйна ", уточни министър председателят.

 

По думите му е напълно обикновено тези средства да бъдат обсъждани, като част от общия бюджет. " Това, което България дава, е вноската към Европейски Съюз. Но тогава незабавно би трябвало да попитате и какво получава страната ни от Европейски Съюз - получава доста повече, в сравнение с дава ", акцентира Денков.

 

" Това е обща финансова рамка в бюджета на Европейски Съюз. Ако някой се съмнява, задайте писмен въпрос, ще получите отговор ", уточни българският министър председателят.

 

Той посочи, че европейските средства към България са основна част от средствата, които разрешават стопанската система на страната ни през последните години да се развива извънредно добре. " Общият баланс е мощно позитивен и когато има общоевропейско решение, в което взе участие в това число и Унгария, ние естествено ще осъществим своите задължения и ще получим позитивни резултати, по тази причина че участваме в това общо европейско решение ", сподели още министър председателят Денков.

На въпроса за вероятно пътешестване на представители на страната ни в Украйна Николай Денков сподели: " Когато е належащо, ще го научите “.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР