Думичката варварство бих я използвал за други ситуации, например обстрелването

...
Думичката варварство бих я използвал за други ситуации, например обстрелването
Коментари Харесай

Денков: Варварство е обстрелът на цивилни граждани, демонтажът на паметник не е варварство

" Думичката безчовечие бих я употребявал за други обстановки, да вземем за пример обстрелването на цивилни жители в Одеса и Киев. Демонтажът се прави тъкмо по метода, по който е инсталиран, той (Паметника на Съветската войска бел.ред.) е инсталиран на части и трябват специфични кранове. Следват се софтуерните правила "

Това сподели министър председателят Николай Денков в предаването " На Фокус " по Нова.

На въпрос на Лора Крумова дали демонтирането е законно, Денков отговори по този начин:

" Това, което знам, е че този монумент не е нито боен по смисъла на закона, нито е монумент на културата и той не предстои на регулации каквито тези два типа монументи имат. "

По мотив документа, който Корнелия Нинова уточни като причина демонтажът да спре, министър председателят разяснява, че става дума за " липса на документ, в който се разказва по какъв начин министър на културата би трябвало да позволи след мнение на експертен съвет съответното прекачване " и посочи, че чака на следващия ден регионалната администрация и Министерство на културата да излязат с публично изказване

" Демонтажът може да спре единствено краткотрайно до момента в който се почисти проблема, ние би трябвало да изчакаме евентуално административния съд да реши. Нямам подозрение, че имаме ясно законово решение да се реалокира паметника. Същината е че този монумент би трябвало да отиде на друго място и това е в Музея на социалистическото изкуство "., сподели още Денков.

И уточни персоналното си отношение към демонтажа на МОЧА:

" Преди да съм министър председател постоянно ми се постановяваше от СУ да отивам до ректората и минавам около този монумент, и какво виждам, един боец с автомат, който гледа строго към Софийския университет. Това е асоциацията, която от доста години ме тормози и в прочут смисъл се усещам разтоварен от това, че този знак изчезва ".

Денков е уверен, че паметникът има своята пропагандна стойност, само че няма културна стойност.

" България изпусна шанса си да стане демократична страна, както стана Гърция по това време, тъй като беше окупирана от Съветската войска ", добави той.

Министър-председателят отговори на въпроси и по тематиката за влизането на България в Шенген.

" Ветото на Нидерландия предходната година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото унищожаване не пристигна елементарно. Доста работа беше свършена през последните месеци. "

По думите му причина за предизвестието от Унгария, че страната може да ни наложи несъгласие за влизане в Шенген поради таксата за пренос на съветски газ, идва, откакто решението не е минало през българския парламент поради двете провалени съвещания.

„ Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е ориентирана по отношение на Унгария. Вероятно има някакви съмнения. Може да се употребява и като мотив. Важно е да премахнем този мотив и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген ”, разяснява също той.

„ Блокада пред банката в Народното събрание не би трябвало да има. Няма по какъв начин да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни способи. Това е безусловно безсрамие ”, безапелационен беше Денков.

Орбан към този момент разгласи, че е разговарял с Бойко Борисов по тематиката с таксата за съветския газ. „ Няма неприятно, че са говорили. Важното е най-после какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този мотив ”, добави министър председателят.

„ Ако се отстрани таксата за съветски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген ”, смята Денков.

Относно ръководството на страната, той съобщи, че са имали договаряния с ГЕРБ и те са приключили с това, че Мария Габриел ще бъде идващият министър председател.

" Ние държим на това съглашение, следваме го и не виждаме за какво би трябвало да се трансформира. Ние работим доста добре с Мария Габриел ”, уточни той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР