Думата на Кеймбридж е халюцинирам. Това - пише Techcrunch.com, е

...
Думата на Кеймбридж е халюцинирам. Това - пише Techcrunch.com, е
Коментари Харесай

Кои са думите на годината и как изкуственият интелект ги завладя?

Думата на Кеймбридж е " халюцинирам ". Това - написа Techcrunch.com, е особено за генеративните модели на изкуствен интелект като ChatGPT, които по-скоро измислят всичко - от дати до цели хора, пред това да признаят, че не знаят. Проблемът е, че тези системи не знаят какво не знаят, тъй като въобще не знаят нищо, се споделя в публикацията. 

Като комплицирани модели за предсказание на думи, единственото, което има значение, е да основат изречение, което наподобява на учащите ги данни. Ако  попитате системата за известни немски хирурзи от XVIII век и тя няма точни съвпадения, тя просто ще халюцинира нещо близко, като да вземем за пример Арман Вердигер от изследователската болница " Айншлос " в Тюлинген. Важното е да звучи правдоподобно. За страдание тези халюцинации са толкоз решително декларирани, че безчет от тях са признати без подозрение като действителни.

Генерираните от изкуствен интелект облици и аудиоматериали са напълно и съзнателно " халюцинирани ", защото са комбинация от данните за образование на модела, само че не са тъкмо пресъздадени (въпреки че могат да се приближат доста до тях). Това също крие своите рискове, защото изкуството и фотосите, генерирани от изкуствен интелект с друго качество, се популяризират в многочислени контексти.

 

Приемането на думата макар първичното ѝ ограничаване до човешкото усещане " акцентира готовността ни да приписваме на изкуствения разсъдък атрибути, сходни на човешките ", споделя етикът по изкуствен интелект от Кеймбридж Хенри Шевлин. " Очаквам, че с напредването на това десетилетие психологическият ни речник ще се разшири още повече, с цел да обхване странните качества на новите интелекти, които сътворяваме ".

 

Merriam-Webster сграбчи другия завършек на пръчката с избора на " достоверен " (authentic) за своя дума на годината. " С възхода на изкуствения разсъдък - и неговото въздействие върху deepfake видеоклиповете, академичната почтеност и голям брой други тематики - границата сред " същинско " и " подправено " става все по-неясна ".

 

Въпреки че " достоверен " не получи напълно ново определение, той получи нова и значима конотация. Години наред се тормозим дали нещо, което вършим ние или другите, е достоверно или не. 

 

Преди трябваше да се тормозим дали дадена наклонност или предмет съставляват достоверните ползи и избор на даден човек или група. Сега би трябвало да се замислим дали дадена движимост въобще е същинска.

 

Според Оксфордския речник думата на 2023 година е Rizz. Идва от „ харизма “ и в езика на поколението Z, значи способността да привлечеш някого.

 

Произхождаща от думата " харизма ", " rizz " се отнася до способността на човек да притегля сантиментален сътрудник посредством " жанр, сексапил или прелест ", съобщи издателят на речника Oxford University Press (OUP) в известието си от понеделник.

 

Думата е получила повече от 32 000 гласа от обществеността, допълват от OUP.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР