Духовното израстване е странен избор за бизнес училищата, които подготвят

...
Духовното израстване е странен избор за бизнес училищата, които подготвят
Коментари Харесай

Съвременните мениджъри се различават от своите предшественици

Духовното израстване е чудноват избор за бизнес учебните заведения, които приготвят възпитаниците си да вършат манна в този всемирски свят. Една такава институция, HEC Paris, въпреки всичко е решила да изпрати студентите си на поход през френската провинция до отдалечено село, където бенедиктински духовник (бивш адвокат) ги насочва през етични алтернативи. Дали тридневният семинар съставлява отклоняване от насочената към облагата логичност на бизнеса към по-мила, по-нежна форма на капитализъм, е предмет на спор. Със сигурност демонстрира, че упованията за това, което прави страхотна MBA стратегия - и в допълнение, страховит изпълнителен шеф - се трансформират.

Преди MBA курсовете се концентрираха върху смятането на числата и бизнес тактиките. Ръководителите към момента би трябвало да овладеят тези умения. И въпреки всичко корпоративният свят се е трансформирал, откогато MBA за първи път се трансформира в ритуал за висококвалифицирани ръководители. Управленските екипи дават отговор на възходящ брой " заинтригувани страни ", от чиновници до обществени деятели, и са изправени пред публичен надзор върху екологичните, обществените и управническите дейности на техните компании. Създаването на стойност за акционерите към този момент не е задоволително.
Повече пълномощия
Едно разследване от тази наклонност е, че ръководството на съвременен бизнес изисква непрестанно разширяващ се лист от компетенции и пълномощия. В допълнение към финансовата и цифровата просветеност, стратегическата прозорливост и информационните умения, се чака ръководителите да получат информация за веригите за доставки, науката за климата и доста други неща. Те би трябвало да подсигуряват, че тяхната работна мощ е разнообразна и приобщаваща. И защото работният живот към този момент е хибриден, смесвайки времето в офиса с работата у дома, от тях също се желае да отделят повече време за инспекция на подчинените.
Реклама
Някои от тези нови отговорности са делегирани на нови корпоративни функции. Принц Хари е " основен шеф по въздействието " на компания от Силициевата котловина. Адвокатската адвокатска фирма Clifford Chance назначи световен началник " благоденствие и опит на чиновниците ". Близо 5000 души в обществената мрежа LinkedIn се разказват като " основни ръководители на щастието ". И въпреки всичко множеството високопоставени мениджъри съвсем несъмнено ще би трябвало да извършват всяка от тези нови задания до по-голяма или по-малка степен.
Промяна на натоварването
Тъй като денонощието има 24 часа - и даже най-хубавите мениджъри се нуждаят от сън - работното им натоварване се трансформира. Посветяването на повече време за чиновниците и други заинтригувани страни оставя на корпоративните водачи по-малко време за други неща, в това число сериозни за задачата, като измисляне на тактика за тяхната компания. От 2006 година Майкъл Портър и Нитин Нохрия от Harvard Business School наблюдават какво вършат основните шефове по през целия ден. Те откриват, че шефовете прекарват 25% от работното си време в поощряване на взаимоотношения с вътрешни и външни лица, повече, в сравнение с посвещават на тактика (21%), корпоративна просвета (16%), рутинни задания (11%) и подписване на покупко-продажби (4%).
Създаването на стойност за акционерите към този момент не е задоволително. Реклама
Въпреки че Портър и Нохрия към момента нямат съответните данни, анекдотични доказателства сочат, че хибридната работа може да изкриви работния ден на ръководителите още повече към ръководството на чиновниците. Ръководителите на човешките запаси оповестяват, че мениджърите прекарват повече време, държейки личния състав за ръце, да вземем за пример. Шефовете бяха хибридни служащи преди ковид-19. Един основен изпълнителен шеф преди пандемията прекарваше към половината от времето си в офиса, а останалото във външни срещи, пътувайки или работейки по различен метод от разстояние. Повече от една трета от връзката им беше посредством видео чат, имейл или телефон. Разликата в този момент е, че всички останали прекарват също толкоз малко време в офиса - в случай че не и по-малко. Това в допълнение понижава опциите за контакт лице в лице, което прави построяването на взаимоотношения със чиновниците по-трудно и съвсем несъмнено лишава повече време.

Както работното натоварване на изпълнителните шефове от XXI век се трансформира, по този начин се трансформират и образователните стратегии за MBA. Много институции интензивно включват нови, по-меки модули. Harvard Business School към този момент има един, озаглавен " Преосмисляне на капитализма ". Френската INSEAD преподава на студентите " Бизнес и общество ". Много MBA стратегии оферират курсове за междуличностни умения. Някои основават класове за епохата на Zoom, да вземем за пример акцентирайки общите клопки на виртуалните договаряния. Това безусловно оставя по-малко време за други, по-традиционни указания.

Няколко учебни заведения даже главно премислят своите политики за набиране на личен състав, с цел да отразят еволюиращия темперамент на модерното ръководство. Това може да включва осъществяване на групови изявленията за оценка на меките умения на претендентите, а освен на техния разсъдък, или скрининг на претендентите за прочувствени черти като емпатия, мотивация и резистентност посредством въпросници, писма или есета. Промените в това кого наемат бизнес учебните заведения, както и в това, което преподават, могат от своя страна да повлияят на претендентите. Като се има поради, че квалификацията на бизнес учебното заведение е предопределена частично да изпрати мощен сигнал за подготвеност на изпълнителната власт, това може да дефинира какъв вид човек се издига нагоре в корпоративната стълбица. Може да не е като MBA-то на родителите ви.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Имена 2 Компании 3 Пазари 1 Имена 2 Политика 3 Гласът на Капитал 1 Коментари и разбори 2 Пазари 3 Политика Реклама Свързани публикации Георги Петков, BTL и PPS: Трябва да покажеш на хората, че мислиш за тях 1 юли 2022, 06:21 Как се ръководят 8000 души по време на война 17 юни 2022, 06:59 Осем мениджъри за предишното, сегашното на офис пазара и за проектите си 2 юни 2022, 14:43 Българската софтуерна компания " Мелън " купи главния дял в косовската Frakton 9 ноември 2021, 16:18 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР