Духовници и миряни на протест. Разделени. Едните да се отмени

...
Духовници и миряни на протест. Разделени. Едните да се отмени
Коментари Харесай

Залогът вече, при избора на нов патриарх е друг

Духовници и миряни на митинг. Разделени. Едните да се анулира изборът за сливенски митрополит, другите - да продължи. А няколко дни по-късно излиза наяве, че ще се надигнем пред нов избор, доста по-голям. Този за патриарх.

Духовници и миряни на митинг, разграничени на две. Събужда загатна за последното раздвояване в църквата, което остана в история като „ разколът ". И основателно слага въпроса - има ли риск историята да се повтори.

" Сега, вие изразихте едни опасения, които битуват в обществото. Разбира се, митрополитите няма да признаят, че сред тях кипи битка за власт ",посочи проф. Христо Матанов - историк.

Какъв е бил раздорът при избора на сливенски митрополит - по този начин и не стана ясно. Но съборът там излезе със синодална разпоредба, или опит да се изключи присъединяване на миряните в този избор. Подобна разпоредба, несъмнено не може да анулира правила, които се утвърждават от църковно националния събор. Но сигурно обрисува евентуалния спор - сред клира и миряните.

" Изконна фантазия на митрополитите е да отстранят светския детайл, тъй като той им пречи. Светският детайл пречи на митрополитите да осъществят своето присъединяване в църковния живот. Защото доста е елементарно да се схванат 12 или 13 души в Св. Синов, в сравнение с да се схванат със светския детайл ", счита проф. Матанов.

Участието на миряните в избора на митрополитите е характерна процедура единствено за нашата черква. В гръцката, сръбската или съветската изборите се вършат в границите на архиерейски събор. Но за разлика от тях, ние имаме своята историческа съдба да следваме модел, извоюван с църковната самостоятелност на България.

" А нашите праотци имам поради в чисто екзархиен проект са се постарали да ни завещаят един модел на ръководство на църквата, който е извънредно сполучлив и който де факто е по този начин в чисто човешки проект една прелестна еклесиология или един прелестен модел на църквата. В края на краищата това е гаранция за един коректив на нашите несъвършени дейности ", уверен е Венцислав Каравълчев - учител в Богословския факултет, СУ.

След близо 500 години изчезнала държавност и 40 години национални битки, признаването на Българската екзархия от султана през 1870 година е първата наша самостоятелна институция. В рамките на османската империя, българите са съумели да извоюват с изключение на опцията да построяват учебни заведения, само че и сами да избират свещениците си, които да служат на български език. Тази славна победа, дава сериозна сила в освободителните ни битки

" Блаженопочившият патриарх Неофит, в действителност той е третият патриарх. Патриаршията както знаете, се възвръща 1953 година отхвърляме се от екзархията, което значи фрагмент и от земите отвън територията на България. Всъщност това по тази причина не се приказва, само че това е същинският факт. Отказът от екзархийското завещание за българската православна черква и възобновяване на патриаршеското значи в действителност отвод от земите, които е обгрижвала българската екзархия....Намесата на московската патриаршия след войната в делата на българската православна черква води до отвод от тези екзархийски земи, т.е. отвън рамките на България ", мисли проф. Матанов.

Българската екзархия, обаче, оставя съществено завещание и мощни обичаи в ръководството на църквата

" Екзархийския модел, съставяйки този правилник, той дава задоволително мощен глас на миряните в църквата и не мисля в случай че някой посегне на това право на миряните да упражняват своя глас в църквата, тогава ще имаме в действителност огромен проблем, само че не мисля, че някои от архиереите ще си постави този тежък товар на гърба да се опита до дъно да направи това нещо. Извадят ли се миряните от избора, ние ще се превърнем в клерикална черква ", подчертава Венцислав Каравълчев.

История обаче, не един път слага на тестване този модел на ръководство. И постоянно се вършат опити да се преодолее присъединяване на миряните.

" Миряните пречат, те постоянно са пречили на митрополитите и на епископите, само че това е надълбоко залегнало в устава на още от екзархийско време. По този метод тези, които са писали устава на българската екзархия в предишното са имали. Значи тука влиза и да кажем концепцията, което е закрепено в устава за несменяемост на патриарха и за неговата пожизнено служение и така нататък Всичко това е и в присъединяване на светския детайл. Всичко това е направено, с цел да може църквата оптимално да бъде защитено от намесата на светските управляващи. Първо те, несъмнено, те са имали поради султанската власт, а по-късно са имали поради и българската власт, защото посрещането на екзарха тук в България било обвързвано с нелицеприятни подиуми ", счита проф. Матанов.

В по-ново време други събития сътвориха инстинктивна реакция против мирянската квота. Защото точно през нея нахлуха политически настроения и опитите за непозволена интервенция в църквата. Разколът, който дестабилизира църковния живот сред 92-и 98-ма година всъщност беше опит да се отстранят всички митрополити от комунистическия режим. С ангажимента, че против тях се опълчиха още веднъж митрополити издигнати от същия режим.

Войната в Украйна в този момент, сложи друго разделяне в обществото ни. И неразбирателството в сливенската митрополия разсъни остарели страхове за навлизане на непознати ползи

" Сега до открита интервенция няма да се стигне. Аз споделих към този момент, че откритите намеси към този момент не са съвременни. Но за подмолна интервенция може да има при приложение, че множеството от българските митрополити казвано от по-старата генерация са русофилски настроени. Това не би трябвало да се не помни нито за миг, а проводник на съветските ползи в българската черква е сръбската патриаршия, която е по близо до нас, изключително в този момент, както е в положение на война и по този начин нататък. Така че не е изключена сходна интервенция, само че тя няма да бъде решаваща, съгласно мен в избора на нов на нов патриарх изключително ", убеден е проф. Матанов.

" Много е неприятно, когато стартираме да използваме църквата за политически цели и когато се опитваме да вършим политика в църквата. Да въпроса ви е, да въпросът ви е доста правилен, тъй като да има ги тези неща ", разяснява Венцислав Каравълчев - учител в Богословския факултет, СУ.

" Времената в които живеем, са извънредно лукави. Нека това не служи и като мотив за сексапил, като мотив за отлив от църквата ", прикани Венцислав Каравълчев.

Мирянската част значи би могла да уравновеси, може да балансира или...

" Една от аргументите да ги е боязън от тях е точно тази. Защо това мирянската част влизат хора с най-различни политически убеждения, влизат и Българска социалистическа партия и ГЕРБ, и Движение за права и свободи и така нататък Така, че те не могат да бъдат същински проводници, счита проф. Матанов.

Каквито и да са претекстовете за противоречивата синодална разпоредба, тя беше отхвърлена от синода. И най-малко за момента знаците за връщане към традициите са повече.

" Не аз нямам такива опасения, че някакъв ерес би могъл да се появи или да, разтърсвания сигурно, или по-скоро някакви съмнения. Но се надявам, че и това ще бъде преодоляно, имайки точно поради историческият път на българската православна черква ", уточни Венцислав Каравълчев.

" Не може с лека ръка да бъде отхвърлено на традицията и да се каже, ами било каквото било. Дайте в този момент като съветската черква или като папството да треснем по масата и да кажем какво би трябвало да бъде. Сега има такива гласове в избора на бъдещия патриарх ще се сблъскат тези две трендове. Трябва да се търси някъде този тъничък баланс, защото миряните си отиват от църквата ", счита проф. Христо Матанов. " Мисля, че и нашите архиереи добре си дават сметка, че не трябва да вървят против модела, който е открит от нашите прародители, от хората, които задвижиха този развой на възобновяване и на одобряване на българската православна черква ", означи Венцислав Каравълчев.

" Архиереите от една страна откриха, една част от тях откриха метод да осъзнаят неправилността на своите решения, и надлежно да ги отдръпват и съм сигурен, че оттук насетне нещата ще продължат в този диалогичен проект ", надява се Венцислав Каравълчев.

Този модел на присъединяване на клир и миряни в избора на свои духовни водачи ще бъде съхранен.

Миряните извършиха храма. Духовната празнина след кончината на патриарха ги върна. И залогът към този момент, при избора на нов патриарх е различен.

Източник:БНТ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР